c S

Južnokorejsko tožilstvo zaradi korupcije zaslišalo bivšega predsednika države

06.03.2018 08:01 Seul, 06. marca (STA) - Južnokorejsko tožilstvo je v okviru preiskave korupcijske afere kot osumljenca zaslišalo bivšega južnokorejskega predsednika Lee Myung-baka. Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil vir pri tožilstvu, želijo tako razkriti dogajanje v aferi na transparenten in učinkovit način.

V zadnjih tednih so se pojavile obtožbe o korupciji v času Leejevega mandata med letoma 2008 in 2013, v katero naj bi bili vpleteni sorodniki in pomočniki zdaj 76-letnega bivšega predsednika.

Južnokorejsko tožilstvo preiskuje sicer več primerov podkupovanja na najvišji politični ravni v državi, šlo pa naj bi za zneske v višini več milijonov dolarjev.

Leejevo naslednico na predsedniškem položaju, Park Geun-hye, so zaradi korupcijske afere iz leta 2016 lani odstavili s položaja. Sodbo proti njej v procesu zaradi podkupovanja in zlorabe pooblastil bo sodišče predvidoma objavilo prihodnji mesec. Tožilstvo za bivšo predsednico države zahteva 30 let zaporne kazni.