c S

Nekdanji Trumpov sodelavec Nunberg zavrača poziv velike porote v ruski preiskavi

06.03.2018 08:30 New York, 06. marca (STA) - Nekdanji prijatelj in sodelavec ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Sam Nunberg je v ponedeljek v pogovorih za televizijah CNN in MSNBC zavrnil sodelovanje s preiskovalci ruske afere, Trumpa pa med drugim označil za idiota.

Nunberga so pretekli teden sodelavci posebnega tožilca Roberta Muellerja več kot pet ur zasliševali o ruskem vpletanju v predsedniške volitve 2016 in sodelovanja Trumpove kampanje z Rusi.

Zatem je dobil poziv Muellerjeve velike porote, naj do petka prinese vso dokumentacijo o komunikaciji z desetimi osebami, vključno s Trumpom, od leta 2015, a je zdaj zatrdil, da tega ne bo storil. Če ne bo upošteval poziva velike porote, ga sicer najverjetneje čaka zaporna kazen, in proti večeru je že govoril, da bo najverjetneje upošteval poziv.

Kot je pojasnil, se je tako odločil med drugim zato, ker naj bi Muellerjevi ljudje hoteli od njega slišati, da je bil njegov prijatelj Roger Stone v navezi z ustanoviteljem Wikileaksa.

Stone je v času kampanje napovedal, da bo Wikileaks v kratkem objavil obremenilne informacije o kampanji demokratke Hillary Clinton, kar se je potem tudi zgodilo. Doslej ni pojasnil, kako je prišel do informacij pred objavo. Ameriški obveščevalci pravijo, da so informacije z demokratskih računalnikov ukradli Rusi in jih predali Wikileaksu.

Nunberga so že leta 2015 odpustili iz Trumpove kampanje zaradi rasističnih izpadov po internetu. Trump ga je julija 2016 tožil za deset milijonov dolarjev, ker je prekršil pogodbo o zaupnosti, a je avgusta odstopil od tožbe, ko je Nunberg zagrozil, da bo povedal še več.

V ponedeljkovih televizijskih nastopih je menil, da je Trump "mandžurski kandidat", torej nekdo, ki so ga Američanom vsilili Rusi. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je povedala, da Nunberg ni delal v Beli hiši, zato ne bo govorila o njegovem pomanjkanju znanja. Ponovila je, da Trump ni sodeloval z Rusi.

Washington Postu je Nunberg posredoval celoten poziv velike porote. Nekdanjega Trumpovega svetovalca za zunanjo politiko Carterja Pagea, čigar zveze z Rusi so sprožile preiskave FBI že leta 2016, je označil za čudnega tipa, ki da je zanesljivo sodeloval z Rusi in ne bi smel biti v Trumpovi kampanji. Page je Nurnbergove besede označil za smešne.

Mueller je doslej vložil obtožnice proti 13 Rusom zaradi spletne kampanje v korist Trumpa oziroma spodkopavanja ameriške demokracije ter proti nekaj Američanom zaradi nepovezanih kaznivih dejanj.

Nunberg je sedaj potrdil medijska ugibanja, da se preiskava v naslednji fazi osredotoča na krajo informacij z demokratskih računalnikov in objave na Wikileaksu ter to, kdo iz Trumpove kampanje je pri tem sodeloval z Rusi. Sledilo naj bi oviranje preiskave s strani predsednika ZDA, med drugim zato, ker je zaradi preiskave ruske afere odpustil nekdanjega šefa FBI Jamesa Comeyja, kar je sam javno priznal.