c S

Združeni narodi opozarjajo, da se nadaljuje etnično čiščenje Rohingov

06.03.2018 08:25 Yangon, 06. marca (STA) - Pomočnik generalnega sekretarja ZN za človekove pravice Andrew Gilmoure je danes opozoril, da Mjanmar "s kampanjo terorja in prisilnega stradanja" nadaljuje etnično čiščenje Rohingov v pokrajini Rakhine. Gilmoure je pred tem obiskal begunska taborišča v Bangladešu, kamor je zbežalo okoli 700.000 pripadnikov te muslimanske manjšine.

"Menim, da iz tega, kar sem videl in slišal, ne moremo potegniti drugačnega sklepa," je dejal po pogovorih z novoprispelimi begunci. Kot je dodal, se je nasilje iz "pobesnelega prelivanja krvi in množičnih posilstev iz lanskega leta prevesilo v manj intenzivno kampanjo terorja in prisilnega stradanja", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po Gilmourjevem mnenju si je kljub obljubam režima v Mjanmarju, da bodo začeli sprejemati begunce, nemogoče zamisliti, da bi se lahko Rohingi v bližnji prihodnosti vrnili v to državo.

"Vlada v Mjanmarju zagotavlja svetu, da bo sprejela begunce, v isti sapi pa jih njene sile še naprej preganjajo v Bangladeš. Varna in dostojanstvena vrnitev je pod sedanjimi pogoji seveda nemogoča," je dodal Gilmour.

Mnogi Rohingi, ki živijo v prenapolnjenih in neustreznih begunskih taboriščih v sosednji državi, se ne želijo vrniti v Mjanmar, ki jih ne priznava za svoje državljane. Kdaj naj bi se vračanje začelo, ni znano, trajalo pa naj bi dve leti.