c S

V protiteroristični operaciji v Belgiji aretirali več ljudi

06.03.2018 08:17 Bruselj, 05. marca (STA) - Belgijske oblasti so v nedeljo v protiteroristični operaciji v bruseljski četrti Molenbeek, kjer je živelo več odgovornih za krvave napade v evropskih prestolnicah, aretirale osem ljudi, ki pa so jih danes brez vložitve obtožnic že tudi izpustili.

Vseh osem osumljencev je bilo zaradi domnevnega načrtovanja novega terorističnega napada danes zaslišanih pred preiskovalnim sodnikom, ki pa je nato popoldne odločil, da proti njim ne bo odredil pripora in da ni dovolj dokazov za vložitev obtožnic. Vseh osem je tako zdaj znova na prostosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskovalci so zaradi morebitne nove grožnje poleg Molenbeeka preiskali tudi mesti na severu države Geraardsbergen in Mechelen.

Četrt Molenbeek, kjer živi velik delež priseljencev iz Maroka, je znana kot baza mednarodnega džihadizma. Tam je namreč živelo in delovalo več odgovornih za krvave teroristične napade, ki so v minulih letih pretresli Evropo. Med drugim je tam živelo več odgovornih za napade, ki so novembra 2015 v Parizu terjali življenja 130 ljudi in marca 2016 v Bruslju zahtevali 32 žrtev.

V uradu tožilstva v Bruslju so sicer zatrdili, da nedeljske aretacije niso povezane niti z napadi v Bruslju niti v Parizu. Vir blizu preiskavi je razkril, da naj bi šlo za pripravo novega napada. Pri pridržanih tudi niso našli nobenega razstreliva.