c S

Svet ZN za človekove pravice za preiskavo dogajanja v Vzhodni Guti

06.03.2018 07:30 Ženeva, 05. marca (STA) - Svet ZN za človekove pravice je danes odredil nujno preiskavo dogajanja v oblegani uporniški enklavi Vzhodna Guta in zahteval takojšen humanitarni dostop do območja. Tja so danes Združeni narodi sicer začeli dostavljati prve velike zaloge hrane in zdravil v več tednih, čeprav nasilje na pojenja in režimske sile nadaljujejo s silovitimi napadi.

Svet ZN za človekove pravice je glasoval za resolucijo, ki poziva preiskovalce človekovih pravic, naj nemudoma "izvedejo obsežno in neodvisno preiskavo nedavnih dogodkov v Vzhodni Guti". Z 29 glasovi za in 14 proti je najvišje telo ZN za človekove pravice tudi zahtevalo takojšen humanitarni dostop na oblegano območje.

V Vzhodni Guti blizu Damaska imajo nadzor uporniki, oblega pa ga sirski režim, ki je v zadnjih tednih okrepil napade. Po zadnjih podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu je letalsko in raketno obstreljevanje sirskega režima ob podpori ruskih letal v minulih dveh tednih zahtevalo življenja okoli 740 civilistov, od tega 170 otrok. Samo danes je bilo ubitih najmanj 50 ljudi, od tega kakih 20 v kraju Hamurija.

Tamkajšnjih 400.000 prebivalcev poleg tega živi v velikem pomanjkanju hrane in zdravil, uničene so že kar tri četrtine vseh stanovanj.

Od torka minulega tedna sicer vsak dan velja nekajurna humanitarna prekinitev ognja, med katero naj bi civilisti imeli možnost oditi z območja. A do nedelje, ko je odšlo nekaj sto ljudi, od tam ni odšel še noben civilist, prav tako do 400.000 ljudi doslej ni prišla humanitarna pomoč.

Danes pa so iz Vzhodne Gute kljub nasilju vendarle poročali o prihodu prve velike pošiljke. 46 tovornjakov Združenih narodov je namreč prispelo na območje z zalogami zdravil in hrane za 27.500 ljudi, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na spletnih družbenih omrežjih sporočil Urad ZN za usklajevanje humanitarne pomoči (OCHA).

Pomoč jim je tako uspelo dostaviti prvič od sredine februarja, ko se je začela smrtonosna ofenziva provladnih sil na enklavo, ki je kot še zadnja večja na območju Damaska v rokah upornikov. Pri pripravi konvoja so sodelovali ZN, Sirski Rdeči križ in Mednarodni odbor Rdečega križa. Novinar AFP s terena je poročal, da so celo med samim raztovarjanjem pomoči v Dumi bojna letala preletavala območje in je bilo slišati glasne eksplozije. Ena raketa naj bi padla le kakšen kilometer stran od tovornjakov s pomočjo.

Kot so sicer danes potožili pri OCHA, več komponent pomoči niso mogli dostaviti, ker jim režim tega ni dovolil, zato zdaj upajo, da bodo lahko te stvari - gre za medicinske pripomočke, nujne za preživetje mnogih - dostavili z drugim konvojem, predvidenim za ta četrtek.