c S

Sodišče preklicalo obravnavi zoper Bajdeta

06.03.2018 07:48 Celje, 05. marca (STA) - Celjsko okrožno sodišče je preklicalo za četrtek in petek napovedani obravnavi zoper Velenjčana Romea Bajdeta, ki je obtožen umora partnerke decembra 2015 v Velenju. Sodišče mora namreč odločiti o zahtevi Bajdetove nove zagovornice Albine Vedenik, ki je zaprosila za 30-dnevni rok za seznanitev z Bajdetovim primerom.

Vedenikova je za STA ocenila, da je Bajdetov primer zelo zahteven in obsežen, zato si želi mesec dni časa, da se v zadevo poglobi. Zagovor Bajdeta je prevzela v petek, zagovarjala pa ga bo prek sistema brezplačne pravne pomoči. Dosedanja zagovornica Maksimiljana Kincl Mlakar je namreč v četrtek izvedela, da ji je Bajde preklical pooblastilo o zastopanju. Ocenjuje tudi, da je zaupanje med njo in Bajdetom porušeno, zato se ji je zdelo nesmiselno nadaljevati z zagovorom.

Tožilka Simona Kuzman Razgoršek ves čas sojenja meni, da Bajde poskuša zavlačevati sojenje. Če sodišče Bajdetu kazni ne bi izreklo do 21. marca letos, mu bo moralo odpraviti pripor. Zakon o kazenskem postopku namreč določa, da lahko po vložitvi obtožnice pripor traja največ dve leti. Če v tem roku obtožencu ni izrečena obsodilna sodba, pripor odpravijo in obtoženca izpustijo. Obtožnica zoper Bajdeta je bila vložena 22. marca 2016.

Na prvem sojenju so Bajdeta 7. marca lani spoznali za krivega uboja partnerke in ga obsodili na 13 let zapora, čeprav ga je tožilstvo bremenilo umora in zanj zahtevalo 25 let zaporne kazni.

Višje sodišče v Celju je sodbo razveljavilo, med drugim zato, ker je sojenje v delih, ko so razpravljali o obdolženčevem duševnem zdravju, potekalo zaprto za javnost. Višje sodišče je v odločbi opozorilo, da je javnost sojenja pravilo, izključitev javnosti pa izjema. Prav tako se ni strinjalo s sodnikovim videnjem ljubosumja kot motiva za storitev kaznivega dejanja.