c S

EU bo potrdila seznam prvih projektov v okviru novega obrambnega stebra

06.03.2018 09:27 Bruselj, 06. marca (STA) - Obrambni ministri EU bodo danes v Bruslju predvidoma potrdili seznam prvih sedemnajstih projektov v okviru novega obrambnega stebra, ki naj bi omogočil državam z voljo in zmožnostjo, da skupaj razvijajo obrambne zmogljivosti. Slovenijo bo zastopal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Miloš Bizjak.

Pri projektu novega obrambnega sodelovanja, poznanega pod okrajšavo Pesco, ki velja za ključen korak k obrambni uniji, sodelujejo vse članice unije razen Velike Britanije, Danske in Malte.

Pesco naj bi omogočil državam z voljo in zmožnostjo, da skupaj razvijajo obrambne zmogljivosti, vlagajo v skupne projekte ter krepijo operativno pripravljenost in prispevke svojih oboroženih sil.

Sodelujoče članice so politični dogovor o prvih projektih, ki jih bodo potrdile danes, dosegle decembra. Ti vključujejo vzpostavitev zdravstvene enote EU, pomorski nadzor, podvodne drone, vojaško mobilnost in kibernetsko varnost.

Slovenija je po decembrskih informacijah izrazila interes za sodelovanje pri dveh projektih - čezmejne vojaške mobilnosti in pri oblikovanju logističnega vozlišča.

Vprašanje sodelovanja tretjih držav v Pescu za zdaj ostaja odprto. V ospredju je sodelovanje z Veliko Britanijo po brexitu in z ZDA, ki so nedavno zahtevale pisna zagotovila, da nov evropski obrambni projekt ne ogroža vloge zveze Nato.

ZDA skrbi, da je nova evropska obrambna politika preveč protekcionistična in da ogroža interese ameriške industrije. Ameriška veleposlanica pri zvezi Nato Kay Bailey Hutchison je minuli mesec opozorila pred možnostjo izstopa ameriške vojaške industrije iz skupnih projektov, ki bi lahko bila posledica uporabe Pesca kot protekcionističnega orodja.

Nov evropski obrambni projekt tako povzroča napetosti v Natu, ki ga bo danes v razpravi o sodelovanju med organizacijami zastopala namestnica generalnega sekretarja Rose Gottemoeller.

Ministri bodo razpravljali tudi o izvajanju evropskih misij za usposabljanje v Maliju, Somaliji in Srednjeafriški republiki.