c S

Konvoj ZN s pomočjo moral predčasno zapustiti Vzhodno Guto

06.03.2018 08:26 Damask, 05. marca (STA) - Konvoj Združenih narodov s pomočjo za prebivalce Vzhodne Gute na severu Sirije je bil zaradi nadaljevanja napadov sirskega režima prisiljen predčasno zapustiti to oblegano uporniško enklavo, so sporočili Združeni narodi.

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je sporočil, da je bil konvoj 46 tovornjakov s pomočjo v kraju Duma skoraj devet ur. Med obstreljevanjem so razdelili toliko pomoči, kot so je lahko, nato pa so enklavo zapustili. Predstavnik UNHCR v Siriji Sajad Malik je še tvitnil, da so "civilisti ujeti v tragičnih razmerah", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Linda Tom, tiskovna predstavnica urada OCHA v Siriji, je za AFP povedala, da so se spopadi in obstreljevanje nadaljevali med prihodom konvoja ZN, prvem po več tednih, pa tudi med raztovarjanjem pomoči v Dumi.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v današnjem obstreljevanju ubitih najmanj 68 civilistov, v okoli dveh tednih pa skupno že več kot 763 civilistov, med njimi 172 otrok. Po navedbah observatorija je 40 odstotkov enklave že v rokah sirskih režimskih sil, ki so v zadnjih dneh okrepile napade.