c S

Ankara v pripravljenosti pred morebitnim terorističnim napadom

05.03.2018 16:31 Ankara, 05. marca (STA) - Ameriški viri so turško obveščevalno službo obvestili o možni teroristični grožnji ameriškemu veleposlaništvu v Ankari in območjem, kjer v tem mestu živijo ameriški državljani. Turške oblasti so zato na teh območjih poostrile varnostne ukrepe, vrata pa je zaradi "varnostne grožnje" do nadaljnjega zaprlo tudi veleposlaništvo ZDA.

Veleposlaništvo sicer na svoji spletni strani poziva Američane, naj se izogibajo večjim množicam in naj se na noben način ne izpostavljajo.

Tožilstvo v Ankari je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izdalo 20 pripornih nalogov, na podlagi katerih so turške varnostne sile davi pridržale 12 domnevnih članov skrajne skupine Islamska država (IS). Šlo naj bi za tuje državljane, ki so v prestolnici novačili nove člane za to ekstremistično skupino.

Kasneje je turški dnevnik Hurriyet poročal, da so bili v protiterorističnih racijah v provinci Samsun ob Črnem morju pridržani še štirje osumljenci, prav tako domnevni člani IS. Dva so priprli na avtobusu na avtocesti med Samsunom in Ankaro, dva pa v okrožju Samsuna Ilkadim.

IS je v turški prestolnici v letih 2015 in 2016 izvedel vrsto terorističnih napadov, v katerih je življenje izgubilo več sto ljudi. Prevzel je tudi odgovornost za napad v elitnem klubu Reina v Istanbulu, ko je strelec le nekaj minut po vstopu v novo leto 2017 pričel streljati na množico in ubil 39 ljudi.

Turška policija pogosto izvaja operacije proti IS po vsej državi. V minulem mesecu je zaradi domnevne povezave s skrajneži aretirala 29 ljudi. Namestnik turškega premierja Bekir Bozdag je novinarjem danes povedal, da so od leta 2011 skupno aretirali že 4045 "teroristov IS", med njimi 1858 "tujih terorističnih borcev", poroča AFP.