c S

Erjavec prepričan v uspeh Slovenije v pravnem postopku za spoštovanje arbitražne razsodbe

05.03.2018 17:18 Ljubljana, 05. marca (STA) - Zunanji minister Karl Erjavec je danes ponovil, da bo Slovenija pismo Bruslju glede arbitraže poslala takoj po obravnavi na parlamentarnem odboru za zunanjo politiko, kjer pričakuje podporo pismu. Erjavec je tudi prepričan, da bo Slovenija v pravnem postopku uspela doseči spoštovanje arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Seja OZP naj bi bila predvidoma še ta teden. Zunanji minister je po izjavi z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer danes še pojasnil, da so glavni elementi pisma, ki ga bo obravnaval parlamentarni odbor, hkrati tudi elementi za tožbo Slovenije proti Hrvaški na Sodišču EU.

To je bil nujen, potreben korak, saj "hrvaška stran ne samo, da ne spoštuje arbitražne razsodbe, ves čas prihaja tudi do incidentov, kar gotovo ni dobro", je še dejal Erjavec. Izrazil je pričakovanje, da bo pismo čim prej poslano v Bruselj in da se bo tudi Evropska komisija opredelila do njega.

"Upam, da se bo pozitivno, saj je Evropska komisija večkrat povedala, da je treba arbitražno razsodbo spoštovati, vendar vidimo, da kljub njeni obljubi, da bo pomagala pri tem, ta pomoč ni bila preveč intenzivna," je še dejal zunanji minister.

Dodal je, da ne gre več za politično, ampak za pravno vprašanje spoštovanja arbitražne razsodbe. Vodja slovenske diplomacije je tudi izrazil prepričanje, da bo v pravnem postopku Slovenija uspela doseči svoj cilj, to je, spoštovanje arbitražne razsodbe.

Erjavec je še menil, da bi lahko Evropska komisija že v tem trenutku prisilila Hrvaško, da začne spoštovati arbitražno razsodbo. "Nenazadnje je bil podpisan arbitražni sporazum pod okriljem Evropske komisije," je spomnil zunanji minister in menil, da je nenavadno, da Evropska komisija ni bolj intenzivna, ko gre za vprašanje spoštovanja arbitražne razsodbe.

"Ena od vrednot Evropske unije je spoštovanje mednarodnega prava in prava EU, poglejte, kašne kazni države dobijo, če ne spoštujejo kakšne direktive, tukaj pa je Evropska komisija zelo pasivna. Menim, da je potrebno uporabiti pravna sredstva, ki bodo omogočala, da se bo spoštovala arbitražna razsodba," je dejal.

Spomnil je, da ima Evropska komisija rok do treh mesecev, da se opredeli do pisma. Sicer ni potrebno, da se opredeli, a si Slovenija želi, da se, ker gre za eno od temeljnih evropskih vrednot. "Če se ne bo, se bo nadaljeval postopek pred sodiščem EU v Luxemburgu. Če bo odločitev za Slovenijo ugodna, verjemite, da sodišče ima sredstva, s katerimi lahko prisili državo članico, da spoštuje odločitev sodišča. Tukaj ne gre več za politično voljo, ampak gre za pravno dejanje. Če sodišče izda odločbo, ima sodišče tudi možnost, da prisili državo članico, na takšen ali drugačen način, da implementira tako razsodbo," je še dejal zunanji minister.

Ocene, da tožba na Sodišču EU naj ne bi imela dobrih možnosti za uspeh, Erjavec ni želel komentirati. Dodal pa je, da je pismo z elementi tožbe pripravila tuja odvetniška pisarna. Pri pismu in njegovih elementih za tožbo je sodeloval tudi Alain Pellet. "Vemo, da je v Haagu bil uspešen in sem prepričan, da so naši pravni strokovnjaki iz tujine" pripravili zadevo tako, da bo na koncu uspešna. "Res pa je, ko gre za pravno razpravo, so lahko ta mnenja različna, bomo pa videli, kako bo na koncu in kako bo sodišče na koncu odločilo," je še dejal Erjavec.

Poudaril je tudi, da je bilo ministrstvo za zunanje zadeve "zadolženo, da pripravi vse potrebno, mi smo to pripravil prek tuje odvetniške pisarne, ker tega pravnega znanja v Slovenijo pravzaprav nimamo oziroma imamo zelo malo pravnih strokovnjakov s tega področja, zato smo pač najeli najboljšo odvetniško pisarno, ko gre za pravo EU".