c S

Nemčija in Francija svarita pred ameriškim protekcionizmom

05.03.2018 14:43 Berlin/Pariz, 05. marca (STA) - Nemška vlada je danes ZDA posvarila, da bi čezatlantska trgovinska vojna škodovala obema stranema. Protekcionizem je "napačna pot", je ocenil tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert. Da se mora EU hitro odzvati na ameriške poteze, pa je menil francoski predsednik Emmanuel Macron.

"Trgovinska vojna ni v nemškem, evropskem ali ameriškem interesu," je novinarjem v Berlinu dejal Seibert, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump konec tedna zagrozil z uvedbo carin na uvoz avtomobilov iz EU. "Zapiranje meja in protekcionizem sta napačna pot."

Taki ukrepi bi prizadeli mednarodne trgovinske tokove in industrijo, še posebej pa delavce in potrošnike na obeh straneh Atlantika, je posvaril Seibert.

Do Trumpovih potez je kritičen tudi francoski predsednik Macron, ki je ocenil, da se mora EU "hitro odzvati" na ameriške načrte o uvedbi carin na uvoz jekla in aluminija. "Mislim, da je pomembno, da se EU hitro odzove v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO) in uravnoteženo," je dejal na tiskovni konferenci. "Jasno je, da so te carine v neskladju s pravili WTO," je dodal.

Trump namerava ameriško jeklarsko industrijo zaščiti s carinami na ves uvoz jekla v višini 25 odstotkov. Za uvoz aluminija naj bi carine znašale 10 odstotkov. S tem bi se uvoz v ZDA podražil, medtem ko je trg jekla po vsem svetu zasičen in se cene znižujejo. Uradno naj bi uvedbo carin napovedal ta teden.

V soboto je Trump EU zagrozil z davki na avtomobile, če bo unija uvedla carine za ameriški izvoz. "Če želi EU povečati že tako velike carine in ovire na poslovanje ameriških podjetij tam, bomo enostavno uvedli davek na njihove avtomobile, ki jih prosto uvažajo v ZDA," je zapisal na spletnem družbenem omrežju Twitter.

S tem naj bi Trump napadal predvsem Nemčijo. Lani so v ZDA prodali okoli 1,35 milijona novih nemških avtomobilov, kar pomeni enoodstotno povečanje glede na leto prej, kažejo podatki nemškega združenja avtomobilske industrije VDA.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je že prejšnji teden zagrozil: "Ne bomo le stali in gledali, kako bodo našo industrijo prizadeli nepravični ukrepi, ki ogrožajo tisoče evropskih delovnih mest." Podvomil je v trditve ZDA, da so carine v korist nacionalni varnosti.