c S

Sviz: Potrebno bo še veliko volje, da bi lahko prišli do cilja

05.03.2018 14:41 Ljubljana, 05. marca (STA) - Vladna pogajalska skupina je danes nadaljevala pogajanja s šolskim sindikatom Sviz. Ker vsebine pogajanj še vedno ne razkrivajo, so v izjavi za javnost ostali zgolj pri ocenah o napredku pogajanj. Strinjajo se, da so določen napredek dosegli, a na sindikalni strani ocenjujejo, da bo potrebno še zelo veliko volje, da bi lahko prišli do cilja.

Vodja vladne pogajalske skupine generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je po koncu današnjih pogovorov ugotavljala, da so naredili določene približevalne korake.

"Zdijo se mi pomembni, kajti v procesu je pomembno, da napreduješ," je dejala. So pa po njenih besedah ostale odprte določene vsebine, glede katerih se še naprej pogajajo, pri čemer verjame, da se lahko dogovorijo.

Na vprašanje, kje konkretno je bil narejen napredek in kje so še odprta vprašanja, je odvrnila, da z vidika pogajanj o tem še ne bi govorila in ponovno poudarila, da je pomembno, da se partnerji za mizo dogovorijo glede pomembnih vsebin.

Po besedah Kozlovičeve je želja, da bi se ponovno dobili še v tem tednu. "Vemo, da imajo napovedano stavko in zato želimo, da se čim hitreje ponovno srečamo in dogovorimo," je dejala.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj se je s Kozlovičevo strinjal, da je danes prišlo do napredka, ni pa tako optimističen glede tega, kako velik je ta premik.

"Zdi se, da so nekatera ključna vprašanja še ostala odprta. Bi pa, če bi nadaljevali v tej smeri, bilo možno doseči stavkovni sporazum," je ocenil Štrukelj. Glede tega, ali ga je možno doseči pred izvedbo stavke, v tem trenutku ni optimističen, saj je časa še zelo malo. Stavka je namreč napovedana za sredo v prihodnjem tednu.

"Dejstvo je, da je gospa Kozlovič tudi omenila problem visokega šolstva in tu se mi zdi, da so stvari izrazito odprte," je dejal Štrukelj. Več o tem, kot tudi o drugih vprašanjih, ki ostajajo odprta, pa ni razkril. Poudaril je le, da bo potrebno še zelo veliko volje, da bi lahko prišli do cilja.