c S

Tudi v FJK hud poraz leve sredine, Rojčevi se nasmiha sedež v senatu

05.03.2018 12:42 Trst, 05. marca (STA) - Tudi v Furlaniji - Julijski krajini (FJK) je na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Italiji leva sredina doživela hud poraz. Kljub slabemu rezultatu Demokratske stranke tudi v tej deželi pa kaže, da bo Slovenka Tatjana Rojc vendarle izvoljena v senat in bo slovenska manjšina tudi v prihodnje imela svojo predstavnico v Rimu.

Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je desnosredinska koalicija, ki jo sestavljajo stranke Naprej Italija, Liga, Bratje Italije in Mi z Italijo-UDC, po preštetju skoraj vseh glasov na deželni ravni na volitvah za poslansko zbornico prejela 43 odstotkov glasov, na volitvah za senat pa dobrih 43,75 odstotka.

Sledi Gibanje pet zvezd, ki je za zbornico prejelo 24,57 odstotka glasov, tretja pa je levosredinska koalicija, ki jo sestavljajo Demokratska stranka (PD), Več Evrope, Skupaj in Ljudska občanska lista in je prejela dobrih 23 odstotkov, medtem ko je stranka Svobodni in enakopravni prejela 3,19 odstotka glasov.

Na volitvah za senat, kjer manjkajo izidi le še za eno volišče, je Gibanje pet zvezd prejelo 24,25 odstotka glasov, levosredinska koalicija 23,91 odstotka, Svobodni in enakopravni pa 2,92 odstotka glasov. Med strankami desnosredinske koalicije je najmočnejša stranka Liga z okoli 26 odstotki glasov, Demokratska stranka, vodilna sila levosredinske koalicije, pa je zbrala okoli 19 odstotkov glasov.

Desna sredina vodi v vseh enomandatnih okrožjih za poslansko zbornico in senat v FJK. Tako se v senat ni uspelo prebiti niti nekdanjemu tržaškemu županu Riccardu Illyu, ki ga je podpirala leva sredina. V enomandatnem tržaškem okrožju je bila v senat izvoljena Laura Stabile iz stranke Naprej Italija. Prejela je 100.096 preferenčnih glasov, Illy pa 67.269, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Na proporcionalnem delu okrožij je slika nekoliko drugačna.

Na proporcionalnem delu je na listi Demokratske stranke za senat kandidirala tudi Slovenka Tatjana Rojc, ki se ji po pisanju Primorskega dnevnika obeta izvolitev v senat kljub slabemu rezultatu socialdemokratov. Na listi je namreč na drugem mestu za Tommasom Cernom, ki pa je kandidiral tudi v enomandatnem okrožju v Milanu, kjer trenutno vodi. Če bo Cerno izvoljen v Milanu, bi bila tako Rojčeva izvoljena in bi slovenska narodna skupnost v Italiji še naprej imela svojo predstavnico v rimskem parlamentu.

Ostali Slovenci, ki so kandidirali na drugih listah, ne bodo prišli v parlament. Na listah stranke Svobodni in enakopravni sta kandidirala Paolo Vizintin in Fabrizio Dorbolo', na listi stranke Skupaj Giuseppe Prašel in Franco Strain, na listi stranke Oblast ljudstvu pa Enrico Robazza.