c S

Policija poskuša z različnimi ukrepi obvladovati pomanjkanje policistov

05.03.2018 05:20 Ljubljana, 03. marca (STA) - Policija se podobno kot vojska sooča s premajhnim številom kadra glede na obseg njihovih nalog. Razmere so trenutno še obvladljive, a nujno bo povečati število novih kadrov, pravijo na policiji. Pomanjkanje poskušajo obvladovati z začasnim premeščanji ter z vključevanjem pomožnih policistov. Drugi ukrepi se bodo poznali šele na daljše obdobje.

Sistemizacija policije predvideva 10.459 delovnih mest. A drugače pravi kadrovski načrt organov državne uprave, ki ga je sprejela vlada. Ta policiji dovoljuje zgolj 8186 zaposlitev.

Po podatkih Generalne policijske uprave je bilo 31. januarja letos v policiji zaposlenih 8177 oseb. Ta številka vključuje policiste, kriminaliste ter druge strokovno tehnične delavce. Ob upoštevanju, da nekateri zaposleni ne delajo za polni delovni čas, ter da so nekateri na delu v tujini, na primer na mednarodnih mirovnih misijah, na Europolu ali Frontexu, so bile v policiji konec januarja dejansko zaposlene 8152,25 osebe.

Ta številka pa vključuje tudi kandidate za policiste, ki se še šolajo. Višjo policijsko šolo trenutno obiskuje 213 kandidatov, šolanje traja dve leti in jih šele po koncu študija razporedijo v policijske enote. Dejansko tako policiji do izpolnitve kadrovskega načrta manjka 247 zaposlenih.

Kadrovske razmere v policiji še obvladljive s pomočjo premeščanj

V policiji trenutne kadrovske razmere vseeno ocenjujejo kot "še obvladljive". A kot pravijo, predvsem na račun začasnega premeščanja kadrov tja, kjer je pomanjkanje najbolj kritično. Pomagajo si tudi z vključevanjem pomožnih policistov.

Za obvladovanje kadrovskega stanja v sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve pripravljajo ukrepe, tako za povečanje kadrovskega načrta policije kot tudi za povečanje novega kadra v policiji. Kljub temu so zadovoljni vsaj s tem, da se je po nekaj letih upadanja števila zaposlenih trend ustavil. Tako je število zaposlenih v policiji z 8488 v letu 2012 letos pristalo na številki 8169. Najnižjo točko v zadnjih osmih letih so zabeležili leta 2014, ko so imeli 8074 zaposlenih.

A vendarle so od 1. januarja lani od 31. januarja letos zabeležili več odhodov kot prihodov javnih uslužbencev. Kot navajajo, je v tem času policijo zapustilo 289 zaposlenih, na novo se jih je zaposlilo pa 241.

Ukrepi so, a hitrih učinkov ne bo

Pred kratkim je vlada povečala kadrovski načrt policije še za 107 zaposlenih in s tem dvignila na 8293 zaposlenih. Poleg tega je upoštevala predlog policije in ministrstva za notranje zadeve ter potrdila, da lahko policija presega dovoljeno število zaposlitev na račun zaposlitev pripravnikov ali kandidatov za policista.

Razpis za novo, četrto generacijo kandidatov policistov na višji policijski šoli ravnokar poteka. Rok za prijavo je 8. marec. Študij, ki se bo začel oktobra, traja dve leti.

A na policiji poudarjajo, da se bodo ti ukrepi poznali šele na daljše obdobje. Tako ne izključujejo niti možnosti, da bi kadrovsko problematiko policije obravnavali na seji sekretariata Sveta za nacionalno varnost. Da bi generalni direktor policije to lahko storil, je minuli teden v pogovoru za časnik Večer izjavil svetovalec predsednika republike za nacionalno varnost Uroš Krek.