c S

KPK in inšpektorat za delo o povračilnih ukrepih v Infrastrukturi Bled

05.03.2018 05:16 Bled, 03. marca (STA) - Protikorupcijska komisija ugotavlja vzročno zvezo med prijavo nepravilnosti v javnem podjetju Infrastruktura Bled in povračilnimi ukrepi delodajalca, ki je prijaviteljico, predsednico sveta delavcev Marjano Mrak, zaradi tega odpustil. Inšpektorat za delo je zadržal odpoved delovnega razmerja. Tako Mrakova zaenkrat ostaja v podjetju.

Območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Gorenjske je pred enim mesecem pozvala vlado k sprejemu sistemskih rešitev za preprečevanje korupcije v javnih in državnih organih. Država bi morala po njihovem mnenju vzpostaviti sistem, da javni in državni uslužbenci lahko opozorijo na nepravilnosti, žvižgače pa ustrezno zaščititi.

K pozivu jih je spodbudil primer iz javnega podjetja Infrastruktura Bled v lasti občin Bled in Gorje, kjer je predsednica sveta delavcev, po tistem ko je opozorila na domnevne nepravilnosti oziroma neskladnosti poslovanja z zakonom o javnem naročanju in na neustrezno kadrovsko politiko, dobila odpoved delovnega razmerja iz krivdnih razlogov.

Delavka je vložila tožbo o nezakoniti odpovedi, delodajalca pa prijavila na inšpektorat za delo, ki je odločil o zadržanju odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Kot je za STA povedal sekretar območne organizacije ZSSS Gorenjske Matej Jemec, so na inšpektorat dali prijavo zaradi jasnih indicev, da je prišlo do odpovedi pogodbe zaradi prijave in inšpektorat jim je pri tem sledil.

Mrakova je dobila tudi obvestilo Komisije o preprečevanju korupcije (KPK) o ugotovljeni vzročni zvezi med njeno prijavo in odpovedjo. Kot so ta teden sporočili iz KPK, so prejeli vlogo prijavitelja, ki je bil na podlagi razkrivanja nepravilnosti v enem od javnih podjetij deležen povračilnih ukrepov s strani delodajalca.

Prijavitelj je komisijo zaprosil, da mu pomaga pri ugotavljanju vzročne zveze med prijavo, povračilnimi ukrepi delodajalca in škodljivimi posledicami, ki jih je prijavitelj utrpel. Kot so poudarili na komisiji, so se na zaprosilo ažurno odzvali in prijavitelju v skladu z zakonskimi pooblastili pomagali pri ugotavljanju omenjene vzročne zveze.

Komisija, ki je pred tem že ugotovila nepravilnosti pri javnih naročilih Infrastrukture Bled in tako potrdila, da so bila opozorila Mrakove utemeljena, bo na podlagi ugotovljene vzročne zveze proučila tudi možnost nadaljnjih aktivnosti v smeri zagotavljanja prenehanja povračilnih ukrepov v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije.

Zaradi odločbe inšpektorata je Mrakova sedaj še vedno zaposlena na Infrastrukturi Bled, vendar, kot je poudaril Jemec, se pritlehni in grdi pritiski nanjo ter diskreditacije nadaljujejo. Kljub odločbi je od direktorja prejela odredbo, da je napotena domov in naj ne hodi več na delovno mesto. Zato je znova dala prijavo na inšpektorat.

Direktor Infrastrukture Bled Janez Resman je glede očitkov in dogajanja v podjetju za STA povedal le, da tega ne bo komentiral, dokler sodni postopki ne bodo končani.

Sta pa nekaj pojasnil dala župana občin Bled in Gorje Janez Fajfar in Peter Torkar. Kot pojasnjujeta, se v javnem podjetju ne strinjajo z odločbo inšpektorata, zato bodo zoper njo uveljavljali sodno varstvo. Pri tem je na prvem mestu zaščita pravnega interesa javnega podjetja in njegovih ustanoviteljev ter dokazovanje zakonitega ravnanja poslovodstva.

Kot trdijo v obeh občinah, je poslovanje podjetja gospodarno, pregledno in v skladu z zakonodajo. V podjetju poteka tudi revizija poslovanja za leto 2017, prav tako je bilo podjetje revidirano za leto 2016. Nadzorni svet pa redno spremlja poslovanje in druge dejavnosti podjetja skladno z zakonodajo in pristojnostmi.

Jemec odziv obeh občin oziroma županov označuje za katastrofalen in dodaja, da je po ugotovitvah KPK jasno, da je vodstvo podjetja načrtno izvedlo nakup vodomerov in smetarskega vozila mimo ustreznih postopkov javnega naročanja.