c S

Na Slovaškem izpustili vse priprte v povezavi z umorom novinarja

05.03.2018 06:12 Bratislava, 03. marca (STA) - Na Slovaškem so danes iz pripora izpustili vseh sedem italijanskih državljanov, ki so jih v četrtek prijeli v povezavi z umorom slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegovega dekleta.

"V zakonitem roku 48 ur so bila preverjena vsa dejstva, potrebna za morebitno vložitev obtožnice. Po izteku 48 ur so bile osebe izpuščene iz pripora," je sporočila slovaška policija po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kot so še zapisali na policiji, je med izpuščenimi tudi Antonino V. Po poročanju slovaškim medijev gre za Antonina Vadalo, ki ga je novinar v svojem zadnjem članku o domnevni korupciji v slovaškem političnem vrhu navajal kot povezavo med italijansko mafijo in slovaško politiko. Med prijetimi, ki so jih danes izpustili, je tudi več članov njegove družine, še navajajo slovaški mediji.

Slovaška policija je danes zatrdila, da jih v nasprotju z nekaterimi trditvami njihovi italijanski kolegi niso nikoli posvarili glede skupine Italijanov iz Kalabrije, ki so jo nazadnje tudi aretirali v povezavi z novinarjevim umorom. Notranji minister Robert Kalinak je k temu dodal, da se policija s skupino ukvarja že od leta 2002.

Kalinak je bil sicer po umoru Kuciaka deležen tudi pozivov k odstopu, ki pa jih je danes zavrnil in zatrdil, da bo namesto tega vso svojo energijo usmeril v učinkovito preiskavo umora, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Zaradi umora novinarja so svoj odstop v preteklih dneh naznanili minister za kulturo Marek Madarič, svetovalka slovaškega socialdemokratskega premierja Roberta Fica Maria Troškova in vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasan.

Danes je sporočil, da se zaradi umora s položaja poslavlja tudi vodja Ficovega kabineta Roman Šipoš. Kot je zapisal, ga je umor pretresel tako "kot človeka kot starša". Kot je zatrdil, sicer "trdno verjame, da se sumi glede povezav med tem nesmiselnim umorom in politiko ne bodo potrdili".

27-letnega Kuciaka in njegovo zaročenko so našli ustreljena v nedeljo zvečer v novinarjevi hiši v kraju Velka Maca v bližini glavnega mesta Bratislava. Policija je sporočila, da je najverjetneje šlo za naklepni uboj, povezan z novinarjevim delom.

V petek se je na ulicah slovaških mest v spomin na par zbralo na tisoče ljudi, 25.000 samo v Bratislavi.

V mestu Stiavnik na severu Slovaške je bil poleg tega danes pogreb umorjenega novinarja. Tamkajšnjo katoliško cerkev je med obredom napolnilo več sto ljudi. Kot je med mašo dejal bratislavski nadškof Stanislav Zvolenski, "se morilec moti, če je mislil, da bo lahko utišal Jana". "Dosegel je nasprotno. Napad na novinarja je tudi napad na svobodo naše države, tega ne smemo dovoliti," je dejal.

Kuciaka so pokopali v njegovi poročni obleki, tako kot tudi njegovo zaročenko Martino Kušnirovo dan pred tem v mestu Gregorovce prav tako na severu Slovaške. Par se je nameraval poročiti maja.