c S

V Novem mestu končali mednarodni projekt Delovni Romi - Working Roma

05.03.2018 06:10 Novo mesto, 04. marca (STA) - Novomeško Društvo za razvijanje prostovoljnega dela je v teh dneh končalo dveletni mednarodni projekt Delovni Romi - Working Roma, katerega namen je bil zagotovitev novih orodij za preprečevanje nestrpnosti pri zaposlovanju Romov. Za projekt, ki je združil devet držav z romskim prebivalstvom, je Evropska komisija namenila približno 270.000 evrov.

Koordinatorica Tina Cigler je ob začetku projekta povedala, da slovenski oz. delež novomeškega društva znaša približno 20.000 evrov. V projekt je bilo vključenih devet organizacij iz devetih evropskih držav.

Z njim so želeli prispevati k odpravi diskriminacije pri zaposlovanju Romov, ki je hkrati s pomanjkljivo izobraženostjo eden ključnih vzrokov za njihovo slabo zaposlenost v vsej srednji in jugovzhodni Evropi, je opozorila.

Po njenih besedah so do omenjenih orodij prišli z upoštevanjem zglednih primerov pri zaposlovanju Romov v partnerskih državah - v Italiji, na Portugalskem, v Španiji, Bolgariji, Romuniji, Sloveniji, Grčiji, na Malti in v Veliki Britaniji. Orodja in priporočila so izdelali tudi na podlagi študijskih obiskov partnerskih držav in posvetovanj znotraj različnih skupin.

Partnerji so se srečevali na študijskih obiskih v različnih državah, na podlagi takšnih srečanj pa so sestavili priročnik s 14 zglednimi primeri delovnega vključevanja Romov. Od uspešnih romskih nogometašev, ki v svojih nekdanjih naseljih otroke učijo odnosa do športa, do romskih zdravstvenih mediatorjev in paketa pedagoških pristopov.

Kot slovenski dober primer so predstavili prekmursko romsko naselje Kamenci, kjer romsko kulturo prikazujejo kot turistično znamenitost.

V okviru projekta so spisali tudi manifest ali skupna priporočila, kako izboljšati evropske ukrepe delovnega vključevanja Romov, ki so jih predstavili slovenskim evropskim poslancem in odboru Evropskega parlamenta za zaposlovanje in socialne zadeve.

Priporočila so izid posvetovanj s poslovnimi in gospodarskimi deležniki - z Romi, s predstavniki javne uprave in civilne družbe ter delo lokalnih akcijskih skupin, ki so jih v vsaki državi partnerici sestavljali različni strokovnjaki.

Pripravili so tudi etični kodeks, ki vsebuje načela za izogibanje nestrpnemu vedenju in diskriminaciji na delovnem mestu. Vsi omenjeni dokumenti so dostopni na posebej izdelani spletni strani projekta "working roma", kjer so vzpostavili tudi forum s številnimi uporabnimi podatki glede zaposlovanja in zaposlitvenih priložnosti za Rome.

Del projekta so bila še usposabljanja za Rome in druge deležnike, ki sodelujejo pri njihovem zaposlovanju. Tako so pripravili in izvedli predzaposlitvene delavnice, usposabljanja za večjo zaposlitev, regionalne delavnice za socialne delavce in svetovalce za zaposlovanje, seminarje o medkulturnem dialogu in mediaciji ter podobno, je še navedla Ciglarjeva.