c S

Zakonski predlog sindikata vojakov po vladi zdaj še do poslancev

05.03.2018 06:48 Ljubljana, 04. marca (STA) - Ker se vlada doslej ni odzvala na pobudo Sindikata vojakov Slovenije (SVS), naj po nujnem postopku vloži v parlamentarno obravnavo njegov predlog zakona o interventnih ukrepih za izboljšanje pripravljenosti v Slovenski vojski (SV), je sindikat danes vsebinsko enak zakonski predlog v obliki novele zakona o službi v SV poslal vsem poslancem.

Kot so sporočili iz SVS, so poslance pozvali k vložitvi novele po skrajšanem postopku, saj je za ohranitev in normalen razvoj SV nujno takojšnje ukrepanje s sprejetjem novele. Pojasnili so, da predlog prinaša manj zahtevne spremembe in dopolnitve zakona o službi v SV, ki pa bi pomembno prispevale k izboljšanje stanja in kadrovskih razmerij v vojski.

Z novelo bi zagotovili ustrezno pripravljenost SV in uvedli ukrepe za ureditev statusa njenih pripadnikov zaradi opravljanja vojaške službe, so zapisali v sindikatu. Navedli so, da zakonski predlog dopolnjuje sistemski zakon o obrambi ter spreminja in dopolnjuje zakon o službi v SV za izboljšanje kadrovske ustreznosti in popolnitve vojske.

Novela določa ukrepe na področjih posebnosti za zaposlene na obrambnem področju in bonitete pripadnikom SV zaradi opravljanja vojaške službe. Po navedbah sindikata novela tudi odpravlja negativne posledice urejanja delovnih razmerij za zaposlene na obrambnem področju, ki rušijo vojaško hierarhijo z neustreznim statusom pripadnikov glede na položaj, ki ga zasedajo.

"Predlog zakona pa v ničemer ne posega v enotni plačni sistem javnega sektorja," so še poudarili v sindikatu.

Sindikat je predlog zakona o interventnih ukrepih za izboljšanje pripravljenosti v SV poslal na vlado 12. februarja. Predsednik SVS Gvido Novak je takrat pojasnil, da zakon upošteva, čemu vse se morajo vojaki odrekati. Vse to so po njegovih besedah ovrednotili in "za sedem takih ovrednotenj predlagali dvig vojakove plače za po 60 evrov".

Z zakonom so v sindikatu predlagali tudi druge bonitete - od subvencije vrtca do vojaških popustov v trgovinah. Vse te ukrepe so v sindikatu ocenili na 300 do 400 evrov mesečno na posameznega pripadnika SV. Predvideli so tudi rešitve za odpravo anomalij, ki so se v SV zgodile v preteklosti, njihove posledice pa so po Novakovih besedah nezadovoljni pripadniki SV.

"Zaradi teh anomalij se ruši vojaška hierarhija, saj se dogaja, da imajo podrejeni na manj zahtevnih delovnih mestih višjo plačo kot njihovi nadrejeni. To je v vojski, ki je hierarhična struktura, še posebej nedopustno," je februarja poudaril Novak.