c S

Združenje evropskih jeklarjev opozarja na škodo v primeru uvedbe carin

02.03.2018 14:14 Bruselj, 02. marca (STA) - Uvedba carin na jeklo in aluminij bi evropskim jeklarjem povzročila veliko škodo, menijo v združenju evropskih jeklarjev Eurofer. Kot so zapisali, so se ZDA s to potezo očitno odločile za globalni trgovinski spor, načrtovani ukrepi pa po mnenju združenja niso prava pot za odpravo domnevnih nepoštenih trgovinskih praks.

V Euroferju so se na napoved ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo uvedel 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne carine na uvoz aluminija v ZDA, v četrtek odzvali prek Twitterja. Ocenili so, da so se ZDA s to potezo očitno odločile za globalni trgovinski spor.

Že pred dnevi so v odzivu na tedanjo napoved carin poudarili, da takšni ukrepi niso prava pot za odpravo domnevnih nepoštenih trgovinskih praks. Trump namreč tujim državam pogosto očita, da je njihov zunanjetrgovinski presežek posledica nepravičnih in nepoštenih trgovinskih sporazumov.

Kot so poudarili v združenju, je evropska jeklarska industrija za ZDA že dolga leta zanesljiv dobavitelj kakovostnih izdelkov iz jekla. V prvih 11 mesecih lanskega leta je v ZDA poslala več kot tri milijone ton jekla. EU in ZDA druži tudi zavezništvo v Natu, so dodali v izjavi, objavljeni na njihovih spletnih straneh.

Prvi mož Euroferja Axel Eggert je dejal, da sta tako EU kot ZDA občutile izgube, ki jih je povzročila finančna kriza in močna konkurenca s strani tretjih držav. "Zavezani smo sodelovanju z ZDA pri odpravljanju virov izkrivljanj, česar ni mogoče doseči z enostranskimi ukrepi," je poudaril Eggert. Trumpa je ob tem pozval, naj ne "pritisne sprožilca za novo trgovinsko vojno".

Trump je svojo četrtkovo odločitev med drugim argumentiral z besedami, da je zaščita ameriške jeklarske in aluminijske industrije v nacionalnem interesu, saj se država, ki tega nima, ne more iti vojne.

Napoved je naletela na številne ostre odzive in grožnje s povračilnimi ukrepi. Med drugim se je odzval tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je dejal, da "udarcev proti naši industriji z nepravičnimi ukrepi, ki ogrožajo evropska delovna mesta, pač ne bomo mirno opazovali". "EU bo za zaščito svojih interesov odgovorila trdno in sorazmerno" je sporočil.