c S

Pahor za namestnika predsednika KPK imenoval Uroša Novaka

02.03.2018 16:50 Ljubljana, 02. marca (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes podpisal ukaz o imenovanju namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Uroša Novaka, so sporočili iz Pahorjevega urada. Kot so pojasnili, bo Novak, ki bo na tem mestu nasledil Almo Sedlar, petletni mandat nastopil 3. aprila.

Novaka sta za primernega kandidata ocenili dve izbirni komisiji v različnih sestavah leta 2014 in 2018. V nedavnem dolgem in temeljitem pogovoru s predsednikom republike je prepričljivo zagovarjal svojo vizijo poslanstva KPK, v četrtek pa se je še uspešno predstavil javnosti, so pojasnili v uradu predsednika republike.

Po njihovih navedbah Novak s svojimi strokovnimi in vodstvenimi izkušnjami, s svojim dosedanjim delom in izkazanim poznavanjem poslanstva KPK izpolnjuje visoke strokovne kriterije za uspešno opravljanje te funkcije.

Z Novakovim nastopom funkcije bo senat KPK opravljal delo v polni sestavi, s tega mesta je namreč zaradi trenj s predsednikom KPK Borisom Štefanecem odstopila prejšnja namestnica Sedlarjeva.

"Predsednik republike izraža pričakovanje najširše javnosti, da se bo KPK uspešno posvetila svojemu glavnemu poslanstvu, preprečevanju korupcije, in v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi pripomogla k njeni postopni odpravi," so še zapisali v Pahorjevem uradu.

Novak je sicer na četrtkovi javni predstavitvi poudaril, da bosta njegovo glavno vodilo, če bo imenovan v senat KPK, transparentnost in integriteta. Po njegovih ocenah je v Sloveniji največja težava sistemska korupcija, zaradi česar so potrebni sistemski ukrepi. Meni, da je nujno potrebna nova resolucija o preprečevanju korupcije.

Po prvem razpisu, na katerem Pahor ni izbral nobenega kandidata, je razpisna komisija med sedmimi prijavljenimi kandidati na drugi razpis tri ocenila kot primerne za imenovanje - Mirjam Dular in Sandi Sendelbah sta naknadno odstopila. Po besedah generalne sekretarke v uradu predsednika republike Nataše Kovač se je Pahor odločil za Novaka, ker je dober kandidat, in ne, ker bi bil edini kandidat.