c S

V Italiji zadnji dan volilne kampanje pred nedeljskimi volitvami

02.03.2018 09:42 Rim, 02. marca (STA) - V Italiji je danes zadnji dan volilne kampanje pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami. Italijanske stranke in politiki imajo tako samo še danes čas za prepričevanje 46 milijonov italijanskih volivcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zmaga se nasmiha desnosredinskemu zavezništvu nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, ki mu ankete napovedujejo okoli 36-odstotno podporo, kar ne bi zadostovalo za samostojno oblikovanje vlade.

Medijski mogotec in vodja stranke Naprej Italija, ki sam ne sme kandidirati na volitvah, za premierja predlaga strankarskega kolega Antonia Tajanija, ki je trenutno predsednik Evropskega parlamenta. Ta je doslej vztrajal, da bi rad ostal na sedanjem položaju, v četrtek pa je prvič potrdil, da sprejema Berlusconijev predlog.

"Zahvaljujem se predsedniku Berlusconiju, ki mi je izkazal spoštovanje. Nocoj sem mu sporočil, da sem pripravljen služiti Italiji," je na družbenem omrežju Twitter zapisal politik, ki doslej nikoli ni imel pomembne vloge v italijanski politiki.

Berlusconi je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v četrtek prvič v tokratni volilni kampanji nastopil na skupnem zborovanju s svojimi zavezniki. 81-letnik se namreč med kampanjo, ki ga po operaciji na srcu leta 2016 izčrpava, pojavlja v glavnem v radijskih in televizijskih intervjujih.

Berlusconijev partner v zavezništvu, vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini, bo volilno kampanjo danes zaključil v rodnem Milanu, vodja Demokratske stranke in nekdanji premier Matteo Renzi pa v domačih Firencah.

Premierski kandidat Gibanja pet zvezd Luigi di Maio bo zadnje zborovanje pred volitvami imel v Rimu, udeležil pa naj bi se ga tudi ustanovitelj gibanja, komik Beppe Grillo.

Glede na javnomnenjske ankete nobena stranka ali zavezništvo v nedeljo ne bo dobilo zadostne podpore za samostojno vladanje. Če bodo obveljale predvolilne obljube voditeljev strank glede povezovanja z drugimi po volitvah, po mnenju poznavalcev ni možnosti za oblikovanje koalicije. Sestavljanje vlade bo tako verjetno enako zapleteno kot po prejšnjih volitvah leta 2013, Italiji pa se obeta obdobje nestabilnosti.