c S

Inšpektor pri izplačilih na mariborski pravni fakulteti ni ugotovil nepravilnosti

02.03.2018 09:20 Maribor, 02. marca (STA) - Ker ni šlo za porabo proračunskega denarja, urad za nadzor proračuna v pregledu dodatnih izplačil profesorjem mariborske pravne fakultete za dodatno delo s predbolonjskimi študenti ni ugotovil nepravilnosti.

"Ves čas trdim, da nismo delali nič narobe, in to je ugotovil tudi inšpektor," se je na ugotovitve inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem zakona o javnih financah in predpisov, ki ureja poslovanje z denarjem državnega proračuna, odzvala dekanja Pravne fakultete Univerze v Mariboru Vesna Rijavec.

Inšpekcijski nadzor urada za nadzor proračuna, ki deluje v okviru ministrstva za finance, je po poročanju Večera potrdil, kar so sicer že zatrjevali na fakulteti in na mariborski univerzi, da "v konkretnih primerih ni šlo za porabo proračunskih sredstev, zato drugih dejstev v zvezi z izplačili posebnih dodatkov po podjemnih pogodbah za mentoriranje zaključnih del v predbolonjskih študijskih programih za zaposlene in zunanje sodelavce na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru v letu 2016 ni nadziral".

Vir za izplačila - dobrih 75.000 evrov bruto je bilo nakazanih za dodatne obveznosti s starimi dodiplomskimi študenti, preko 133.000 evrov pa za študente, ki so zaključili znanstveni magisterij - so bili namreč drugi viri javnih služb, torej denar, ki ga fakulteta ustvari na trgu.

Na preostalih fakultetah Univerze v Mariboru so sicer zaposleni po večini vse to delo opravili kot del svoje redne obveze, le na pravni fakulteti so se odločili, da svoje profesorje, ki so se ukvarjali z zaključnimi nalogami v predbolonjskim programih, dodatno finančno nagradijo. V tistem času je bil namreč izjemen naval, da predbolonjski študentje diplomirajo oziroma magistrirajo.

"Trdim, da smo trdo odgarali vse, da smo pravilno predvideli sredstva," je odgovorila Rijavčeva in dodala, da to delo ne more iti v redno delovno obveznost in da obstaja tukaj bistvena razlika v primerjavi z dodatki za pripravljenost. "To je bil enkratni, zgodovinski dogodek zaključevanja starih študijev, inšpektor je imel vse na mizi," je poudarila.

Zadevo naj bi razčistilo tudi forenzično poročilo, s katerim je rektorat Univerze v Mariboru po reviziji dodatno preveril poslovanje mariborskih fakultet. Poročilo je po pisanju Večera že izdelano, a izsledki še niso javni.