c S

Turška vojska v Afrinu utrpela hude izgube

02.03.2018 08:36 Damask, 02. marca (STA) - Turčija je v četrtek utrpela hude izgube na severozahodu Sirije, kjer v regiji Afrin izvaja operacijo proti kurdskim milicam. Turška vojska je sporočila, da je bilo v enem najbolj smrtonosnih dni za Ankaro od začetka operacije ubitih osem turških vojakov, 13 jih je bilo ranjenih.

Od začetka operacije Oljna vejica 20. januarja je bilo po podatkih Ankare skupno ubitih 40 turških vojakov.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v operaciji ubitih tudi 141 civilistov, med njimi 27 otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zasebna turška tiskovna agencija Dogan je v četrtek popoldne poročala o silovitih spopadih med turškimi posebnimi enotami in pripadniki milice sirskih Kurdov YPG, ki jo ima Turčija za teroristično organizacijo in tesno povezano s prepovedano Kurdsko delavsko stranko.

Ta milica je bila v boju proti skrajni skupini Islamska država v Siriji eden ključnih zaveznikov mednarodne koalicije z ZDA na čelu. Cilj operacije je YPG pregnati iz enklave Afrin, ki velja za kurdsko trdnjavo blizu meje s Turčijo. Ankara grozi tudi s širitvijo operacije na druga območja.

Razmere v Afrinu so se dodatno zapletle pred desetimi dnevi, ko so v enklavo prišle tudi provladne sirske sile, kar po oceni poznavalcev pomeni grožnjo za neposreden spopad med Ankaro in Damaskom.

Turčija je v ponedeljek v Afrinu namestila okoli 600 policistov in posebnih enot orožnikov, kar kaže na pripravljanje na boje v mestih.

Ankara je sicer ta teden tudi zavrnila pozive k uresničitvi resolucije VS ZN o 30-dnevni prekinitvi ognja v Siriji. Meni, da je njena operacija v Afrinu izvzeta iz te resolucije.

Mednarodni odbor Rdečega križa je medtem sporočil, da je v četrtek v Afrin prvič prispel konvoj s humanitarno pomočjo od začetka turške operacije.