c S

Agrokorjevi posojilodajalci soglašali z zamenjavo izrednega pooblaščenca

02.03.2018 08:32 Zagreb, 01. marca (STA) - Novi izredni pooblaščenec hrvaške vlade za koncern Agrokor Fabris Peruško je sprejemljiv za upnike, ki so lani prispevali 1,06 milijard evrov roll-up posojila za premostitev finančnih težav družbe. Upniki ne bodo izkoristili pravne možnosti, da v primeru zamenjave izrednega pooblaščenca nemudoma zahtevajo izplačilo celotnega posojila.

Upniki po pogodbi o najstarejšem posojilu so sprejeli imenovanje Peruška in njegove namestnice Irene Weber na čelo izredne uprave koncerna, so danes zapisali na spletni strani Agrokorja.

Pogodba o roll-up posojilu določa, da posojilodajalci lahko sprožijo takojšnje izplačilo celotnega posojila, če bosta hrvaška vlada in zagrebško sodišče za gospodarske zadeve odpoklicali dosedanjega izrednega pooblaščenca Anteja Ramljaka.

Zagrebško sodišče je v sredo potrdilo predlog hrvaške vlade in je odpoklicalo Ramljaka ter imenovalo Peruška in Weberjevo na čelo izredne uprave. Na sedežu družbe so izvedli tudi primopredaja poslov. Peruško je povedal, da je njegov glavni cilj pogodba o poravnavi v zakonskem roku do 10. julija, a bo podrobnosti o svojih potezah predstavil prihodnji teden.

Ramljak je nepreklicno odstopil prejšnji teden zaradi sumov navzkrižja interesov.

Medtem je hrvaški nadzornik finančnih storitev (Hanfa) danes od zagrebške borze zahteval, naj do nadaljnjega ustavi trgovanje z delnicami podjetij iz sestave Agrokorja, da bi zavarovali vlagatelje in zagotovili pravilno trgovanje. Kot so pojasnili, je glede na okoliščine s spremembami v izredni upravi "vprašljiva učinkovitost procesa upravljanja s predpisanimi in nadzorovanimi informacijami".

Zagrebška borza je trgovino z delnicami Agrokorjevih podjetij ustavila prejšnjo sredo po odstopu Ramljaka. Danes so napovedali, da bodo delnice koncernovih podjetjih na voljo znova v petek, a je Hanfa trgovino prepovedala.