c S

Spremembe poslovnika vlade in DZ v izogib pretiranemu trošenju

02.03.2018 08:38 Ljubljana, 01. marca (STA) - Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman se namerava zahtevam po povečani porabi, ki so jih spodbudila ugodna gospodarska gibanja, zoperstaviti z okrepitvijo zakonodaje. Ustrezne spremembe poslovnika vlade in poslovnika DZ namerava predlagati v kratkem, je povedala na novinarski konferenci po današnji seji vlade.

V sredo objavljeni prvi podatki statističnega urada o petodstotni gospodarski rasti v letu 2017 so finančno ministrico razveselili, kljub temu pa je danes opozorila, da moramo vseeno ohraniti zelo osredotočeno javnofinančno in ekonomsko politiko.

"Če hočemo ohraniti odgovornost do prihodnjih rodov, je ne smemo," je na pričakovanja številnih, da bo vlada spričo ugodnih gospodarskih gibanj krepko razvezala javnofinančno blagajno, odgovorila Vraničar Ermanova.

Ker meni, da spoštovanje te fiskalne usmeritve ni le naloga finančnega ministrstva, pač pa vseh deležnikov, ki vplivajo na prihodkovno in odhodkovno stran državnega proračuna, namerava vladi in DZ predlagati, da se še okrepijo določbe pred kratkim sprejete novele zakona o javnih financah.

Po tem predlogu bi v poslovniku DZ za zakone oz. v poslovniku vlade za vladna gradiva določili, da je treba ob vsakem zakonu oz. drugem aktu z znatnimi finančnimi posledicami predstaviti tudi njegove posledice za fiskalno stabilnost države oz. predlagati ukrepe, kako se ta fiskalna stabilnost ponovno vzpostavi.