c S

Vlada se je "seznanila z informacijo" glede priznanja Palestine

01.03.2018 16:50 Ljubljana, 01. marca (STA) - Vlada se je danes "seznanila z informacijo zunanjega ministrstva glede predloga priznanja Palestine, s katero bo seznanila tudi parlamentarni odbor za zunanjo politiko (OZP)", je vlada sporočila na Twitterju. Kaj naj bi to pomenilo, ni jasno.

Vlada je danes, kot je v sredo napovedal premier Miro Cerar, obravnavala ocene posameznih ministrstev o možnih posledicah, ki bi jih priznanje Palestine lahko prineslo za Slovenijo, zlasti v odnosih z Izraelom in ZDA. Skupno informacijo je pripravilo zunanje ministrstvo in po neuradnih podatkih je bil danes na mizi predlog sklepa, da vlada podpre priznanje Palestine.

Vendar je glede na sporočilo vlade na Twitterju prišlo le do obravnave "informacije", ki jo bodo poslali v obravnavo OZP. Več pojasnil, kaj naj bi to pomenilo, zaenkrat ni. V uradnem sporočilu za javnost po seji vlade zadeve niso pojasnili, finančna ministrica Mateja Vraničar Erman pa je na novinarski konferenci po seji vlade povedala le, da gre za informacije interne narave.

Tako ni jasno, ali vlada zdaj podpira priznanje Palestine ali ne. Možno sicer je, da vlada želi še eno obravnavo na seji OZP, na kateri bi obravnavali ocene ministrstev glede možnih posledic priznanja, nato pa bi morda sprejela končno odločitev.

Čas se sicer počasi izteka in vse bolj se zdi, da bi lahko prej prišlo do razpustitve DZ pred volitvami kot do končnega priznanja Palestine, čeprav koalicijske stranke javno poudarjajo, da bi bilo priznanje samostojnosti Palestine pravično in pravilno dejanje. Dokončni akt priznanja državnosti namreč v Sloveniji izvede parlament.

Vendarle bi lahko Slovenija zaradi priznanja Palestine utrpela tudi določeno škodo, zlasti na diplomatskem, morda pa tudi na gospodarskem in praktičnem področju. Kako so te posledice ocenila posamezna ministrstva, javno ni znano, neuradno pa naj bi na gospodarskem ministrstvu opozorili na možnost upada blagovne menjave z Izraelom, na ministrstvu za javno upravo pa na možnost kibernetskih napadov.

Proti priznanju sta Slovenijo posvarila tako Izrael kot ZDA. Zaradi tega je proti priznanju v tem trenutku tudi opozicijska NSi, priznanju nasploh pa nasprotuje tudi največja opozicijska stranka SDS. Cerar je na drugi strani v sredo dejal, da si želi enotnosti slovenske politike pri tem vprašanju.

Na današnjo odločitev vlade so se že odzvali v Levici, ki je sicer v DZ sprožila samostojen predlog za priznanje samostojnosti Palestine. OZP je o tej pobudi že razpravljal, a razpravo potem prekinil, ker ni bilo stališča vlade do tega vprašanja. Stališče vlade je bilo potem napovedano že v februarju, vendar na vladi z odločitvijo odlašajo iz seje v sejo.

V Levici so ocenili, da gre za namerno zavlačevanje. "Ko je treba pokazati pokončnost, se tej vladi ni še nikoli mudilo. Nič drugače ni tokrat," je komentiral poslanec Matej T. Vatovec.