c S

Vlada o gospodarskih temah

01.03.2018 16:18 Ljubljana, 01. marca (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela uradni odgovor Slovenije na odziv Evropske komisije glede predloga za spremembo zavez pri prodaji NLB. Sprejela je predlog novele energetskega zakona in predlog resolucije o energetskem konceptu Slovenije. Poleg tega je ministrski zbor sprejel tudi operativni program varstva pred hrupom.

Slovenska stran je v odgovoru komisiji v skladu z dosedanjimi stališči odgovorila na vse glavne pomisleke glede prodaje NLB. Na tej podlagi slovenska stran pričakuje, da se bodo pogovori s komisijo tudi naprej odvijali konstruktivno v smeri možne dogovorne rešitve za spremembo zavez.

Danes je vlada sprejela predlog novele energetskega zakona, ki vključuje nujne spremembe, povezane z implementacijo dveh evropskih direktiv, ustavne odločbe ter smernice za državno pomoč za okolje in energijo. Sprejela je tudi predlog resolucije o energetskem konceptu Slovenije, s katerim želi v državi zagotoviti zanesljivo, varno in konkurenčno oskrbo z energijo na trajnosten način.

S sprejetim operativnim programom varstva pred hrupom namerava vlada izboljšati kakovost življenja ljudi, ki živijo na območjih v bližini s prometom obremenjenih železniških prog in cest. Sprejela je tudi odgovor Slovenije v predsodnem postopku na obrazloženo mnenje Evropske komisije zaradi neizpolnjevanja obveznosti glede okoljskega hrupa.

Določila je predlog sprememb zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov ter zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje. Hkrati DZ predlaga, da predloga besedil obeh zakonov obravnava skupaj s predlogom zakona o trgu finančnih instrumentov.

Izdala je uredbo o cestnini za uporabo cestnega predora Karavanke, ki določa, da se vozila, ki vozijo skozi cestni predor Karavanke, razvrščajo v tri cestninske razrede. Poleg tega je spremenila tudi uredbe o cestninskih cestah in cestnini.

Sprejela je sklep o pripravi državnega prostorskega načrta za nadgradnjo železniške proge Ljubljana-Kranj-Jesenice-državna meja v koridorju obstoječe proge. Z nadgradnjo bi zagotovili večjo varnost in učinkovitejše vodenje prometa.

Za v. d. direktorice Inštituta za vode je imenovala Metko Gorišek, vendar najdlje za šest mesecev, od 2. marca do 1. septembra. Ministrstvo za okolje in prostor je razpis za prosto delovno mesto direktorja namreč zaključilo brez izbora, ponovni postopek imenovanja direktorja pa še ni končan.

Med drugim se je vlada danes seznanila s poročilom Agencije za energijo o izvedenih nadzorih nad imetniki deklaracij in prejemniki podpor v letu 2016 in dala soglasje k naložbeni politiki Sklada za financiranje razgradnje NEK in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz NEK za leto 2018.

Sprejela je poročilo o izvedbi programa odprave posledic pozebe in snega v sadjarstvu in vinogradništvu ter se seznanila z letnim poročilom komisije za odpravo posledic škode v kmetijstvu za leto 2016. Seznanila se je tudi s četrtletnim poročilom Slovenskega državnega holdinga o upravljanju kapitalskih naložb za obdobje od 1. oktobra do 31. decembra 2017.

Opredelila se je do predlaganih sprememb stanovanjskega zakona, ki ga je po skrajšanem postopku v DZ vložil Franc Trček, in zapisala, da predlaganih sprememb ne podpira, ker se problematika pomanjkanja najemnih stanovanj že rešuje skozi vrsto drugih aktivnosti. Prav tako vlada ne podpira predloga poslanca Andreja Čuša za spremembe stvarnopravnega zakonika in zakona o trgovini.