c S

Vlada določila novo višino cestnine za tovorna vozila

01.03.2018 16:18 Ljubljana, 01. marca (STA) - Vlada je mesec dni pred predvideno uveljavitvijo sistema elektronskega cestninjenja za tovorna vozila sprejela slep o določitvi višine cestnin. Izhodiščna cena cestnine za prvi in drugi cestninski razred bo višja za tri odstotke, na ta račun pa naj bi se Darsu za 6,8 milijona evrov povečali letni prihodki.

Vlada na današnji seji izdala novelo uredbe o cestninskih cestah in cestnini, ki se usklajuje z normativnimi rešitvami novele zakona o cestninjenju. Ker se bo predvidoma s 1. aprilom uvedlo elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku za tovorna vozila, so črtane oz. preoblikovane določbe, ki se nanašajo na cestninjenje tovornih vozil z ustavljanjem na cestninskih postajah, so pojasnili na vladi.

V elektronskem sistemu cestninjenja se bo cestnina plačevala z dobroimetjem na OBU napravi ali s poznejšim plačilom na podlagi računa, ki ga bo izdal upravljavec cestninskih cest. Pri predplačilu bo moral cestninski zavezanec zagotoviti zadostno višino dobroimetja na napravi, pri čemer ga bo lahko naložil na cestninskih uporabniških točkah, prek spletnega portala Darsa ali z nakazilom na njegov transakcijski račun.

Spremenjena je tudi priloga uredbe, ki določa odseke cestninskih cest, za katere se bo plačevala cestnina glede na prevoženo razdaljo, ker se v elektronskem sistemu cestninjenja cestnina za tovorna vozila ne bo več plačevala na cestninskih postajah, ampak na točkah cestninjenja, kjer so postavljene naprave za cestninjenje.

Kot so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, bo cestnina za vozila prvega cestninskega razreda, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kilogramov, 0,205940 evra za kilometer prevozne razdalje. Cena za vozila drugega cestninskega razreda, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kilogramov, bo 0,428356 evra za kilometer prevozne razdalje.

Po oceni vlade se bo na račun triodstotne rasti izhodiščne cene cestnin v proračun Darsa letno steklo za 6,8 milijona evrov več prihodkov.

Cenik, h kateremu je vlada dala soglasje, je sicer uprava družbe Dars sprejela v začetku prejšnjega meseca. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se s tem predlogom povečuje stabilnost in višina prihodkov Darsa, s čimer se zagotavlja finančno vzdržen poslovni model.

Dars s trenutnimi prihodki in finančnimi obveznostmi za izgradnjo slovenskih avtocest namreč ne ustvari dovolj prostega denarnega toka za poplačilo obstoječega dolga v prihodnjem srednjeročnem obdobju.

Vlada je na seji dala tudi soglasje k splošnemu aktu o cestninjenju, v katerem so zapisana tehnična oz. organizacijska pravila v zvezi s cestninjenjem tovornih vozil. Akt predvideva, da je treba cestnino plačati z vstopom vozila na cestninsko cesto, izjemoma pa lahko stranka, ki vstopa v državo neposredno po cestninski cesti, pridobi napravo DarsGo na prvem DarsGo servisu v smeri vožnje. Naprave DarsGo, ki so med vozili neprenosljive, so sicer v lasti Darsa, zato so jih stranke dolžne vrniti, ko jih ne potrebujejo več.

Poleg omenjenih aktov je vlada na današnji seji izdala tudi uredbo o cestnini za uporabo cestnega predora Karavanke. Ta določa, da se vozila, ki vozijo skozi cestni predor Karavanke, razvrščajo v tri cestninske razrede: R1 (motorna vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kilogramov, s priklopnim vozilom ali brez njega), R3 (motorna vozila z dvema ali tremi osmi, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kilogramov, in skupine vozil z dvema ali tremi osmi, katerih največja dovoljena masa vlečnega vozila presega 3500 kilogramov) ter R4 (motorna vozila z več kakor tremi osmi, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kilogramov, in skupine vozil z več kakor tremi osmi, katerih največja dovoljena masa vlečnega vozila presega 3500 kilogramov).

Cestnina brez vključenega DDV za vozila cestninskega razreda R1 znaša 5,90 evra, za vozila razreda R3 4,69 evra in za vozila razreda R4 9,38 evra. Kot so še sporočili iz vlade, bodo lahko porabniki vozil razreda R1, ki bodo vozili skozi cestni predor Karavanke, plačali cestnino na cestninski postaji Hrušica, in sicer z gotovino ali s slovensko oz. avstrijsko točkovno karto. Uporabniki vozil razredov R3 in R4 pa bodo cestnino plačali v sistemu Dars Go, in sicer ko bodo vozila brez ustavljanja prevozila točko cestninjenja.