c S

Vlada ne podpira novele zakona o mednarodni zaščiti

01.03.2018 16:17 Ljubljana, 01. marca (STA) - Vlada na današnji seji ni podprla predloga novele zakona o mednarodni zaščiti, ki so ga v začetku februarja v DZ vložili poslanci SDS. Po mnenju vlade predlog namreč krši določbe konvencije o statusu beguncev in določbe evropskega pravnega reda s področja mednarodne zaščite, so sporočili po seji.

Predlog novele poslancev SDS med drugim določa, da je pri obravnavi prošenj za mednarodno zaščito treba upoštevati vsa kazniva dejanja in predlaga opredelitev pojma kaznivega dejanja kot razloga za izključitev iz statusa begunca in statusa subsidiarne zaščite. Vlada je ugotovila, da predlagano pomeni tako kršitev konvencije o statusu beguncev kot kršitev evropske direktive, ki ureja postopke za mednarodno zaščito, nesorazmeren poseg v pravico do mednarodne zaščite.

Predlog določa tudi, da mora tujec, ki želi vstopiti v Slovenijo, pri pristojnem organu takoj izraziti namen za vložitev prošnje in hkrati navesti razloge za vložitev prošnje, prošnjo pa vložiti v treh dneh od vstopa v Slovenijo. Na vladi so pojasnili, da veljavna zakonodaja v skladu z mednarodnimi obveznostmi ne določa roka, v katerem mora oseba zaprositi za mednarodno zaščito, dopušča pa, da se prošnja, ki brez utemeljenega razloga ni bila vložena v najkrajšem možnem času, zavrne kot očitno neutemeljena.

Glede predloga, da se status mednarodne zaščite odvzame tudi v primeru težjih kršitev hišnega reda, je vlada pojasnila, da so predlagane določbe v nasprotju s konvencijo o statusu begunca, ki predstavlja temeljni akt s področja zaščite beguncev.