c S

Kozlovičeva tudi uradno začela pogajanja s sindikati javnega sektorja

01.03.2018 15:46 Ljubljana, 01. marca (STA) - Prejšnji teden imenovana vodja vladne pogajalske skupine Lilijana Kozlovič je tudi uradno začela pogajanja s sindikati javnega sektorja, zdaj se sestaja s skupino sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška. Pred začetkom ni želela razkriti izhodišč, ki jih je vlada potrdila pred nekaj urami, dejala je le, da so se zahtevam sindikatov približali.

Kot je v izjavi za medije dejala Kozlovičeva, ki je na mestu vodje pogajalske skupine prejšnji teden nasledila ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, bodo izhodišča najprej predstavili predstavnikom sindikatov, šele nato pa javnosti. Pojasnila pa je, da so se približali zahtevam posameznih dejavnosti oziroma sindikatom, da pa obenem tudi zasledujejo makroekonomski finančni okvir.

Kozlovičeva je potrdila, da so se s predstavniki sindikatov v preteklih dneh že intenzivno pogovarjali na pripravljalnih sestankih, ki jih je ocenila kot konstruktivne. "Seveda si želim, da bi v tem duhu in z razumom dosegli skupni cilj - da torej v dobrobit javnih uslužbencev in tudi države uspešno zaključimo pogajanja," je dejala.

Tako kot Kozlovičeva tudi finančna ministrica Mateja Vraničar Erman na novinarski konferenci po današnji seji vlade ni želela razkriti, kolikšen je finančni okvir novih izhodišč za pogajanja s sindikati. Dejala je le, da so izhodišča danes na vladi potrdili soglasno, kar pomeni, da je z njimi soglašala tudi sama.

Vraničar Ermanova je sicer pojasnila, da ni fiskalnega prostora, da bi naslovili preko 900 milijonov evrov težke sindikalne zahteve. Obenem je spomnila, da so že zagotovili sredstva za približno štiriodstotno rast mase plač v letošnjem letu.

Tudi Počivavšek pred današnjim srečanjem z vladno pogajalsko skupino ni imel še nobenih informacij v zvezi z danes sprejetimi izhodišči, izrazil je pričakovanje, da jim bo vladna stran izhodišča predstavila zdaj. "Upam, da je bil sprejet takšen mandat, da bo vlada končno odgovorila na vse naše stavkovne zahteve in da se bodo seveda pogajanja lahko nadaljevala," je dejal v izjavi za medije. Kot je dodal, tisto, kar so imeli doslej na mizi, ni omogočalo nadaljevanja pogajanj.

Obenem je Počivavšek pojasnil še, da so sami vladi ta teden sicer posredovali svoj predlog. Ta se po njegovih besedah nanaša na odpravo anomalij tako do 26. kot nad 26. plačnim razredom, glede odprave varčevalnih ukrepov pa vztrajajo pri svojem prvotnem predlogu. Skupina sindikatov med drugim zahteva tudi odpravo osemodstotnega znižanja plačne lestvice, kar je bilo uveljavljeno v času finančne krize.

Kot je še spomnil Počivavšek, so v njihovi skupini sindikatov, ki je izvedla stavko v različnih delih javnega sektorja konec januarja, že napovedali zaostritev stavkovnih aktivnosti po 19. marcu, če pogajanja ne bodo šla v pravo smer.

Vladni pogajalci se bodo danes ob 18. uri sestali tudi s predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki v primeru neuspešnih pogajanj prav tako napoveduje ponovno zaprtje šol in vrtcev v tem mesecu.

S predstavniki Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije se bo vladna stran na pogajanjih sestala v petek ob 9. uri. Pogajanja pričakujejo tudi policisti, a kot so pojasnili, jih vladna stran o terminu še ni obvestila.