c S

Iz EP pozivi k pojasnilom glede napredovanja šefa Junckerjevega kabineta

01.03.2018 15:13 Bruselj, 01. marca (STA) - V tretji največji politični skupini v Evropskem parlamentu, zmerno evroskeptični skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), so Evropsko komisijo pozvali, naj pojasni napredovanje Martina Selmayrja s položaja šefa kabineta predsednika Evropske komisije na najvišji položaj v administraciji te institucije.

V ECR, ki je s 71 poslanci iz 18 članic EU tretja največja parlamentarna skupina, pozivajo, naj pride Evropska komisija na plenarno zasedanje in odgovori na pomembna vprašanja v povezavi s transparentnostjo in integriteto Selmayrjevega imenovanja.

Med pomisleki izpostavljajo hitrost imenovanja ter način komunikacije s kolegijem komisarjev in javnostjo.

Tudi če je komisija delovala po črki zakona, kar je morda res, se zdi, da ni delovala v duhu zakona, opozarja evropski poslanec iz ECR Jan Zahradil. Ob tem izpostavlja, da vprašanja o transparentnosti, integriteti in odgovornosti terjajo odgovore.

V ECR bodo to vprašanje naslednji teden odprli na konferenci predsednikov, torej na sestanku vodij političnih skupin v Evropskem parlamentu, in ga poskušali uvrstiti na plenarno zasedanje v Strasbourgu.

Novico o imenovanju Selmayrja za generalnega sekretarja komisije od 1. marca letos je minuli teden naznanil sam šef komisije Jean-Claude Juncker na nepričakovani novinarski konferenci v Bruslju.

Selmayr, ki velja za najbolj zloglasnega spin doktorja v Bruslju, je tako 20 mesecev pred koncem mandata te komisije presedlal z izjemno političnega položaja na najvišji položaj v administraciji komisije, ki naj bi bil nepolitičen.

Francoski novinar Jean Quatremer, ki si je v Bruslju ustvaril ime s sodelovanjem pri razkritju afere, ki je privedla do odstopa komisije Jacquesa Santerja leta 1999, ter s poročanjem o minimiziranju tveganj prenašanja bolezni norih krav na človeka, je v nedeljo objavil članek o spornosti kadrovanja v Selmayrjevem primeru.

V komisiji v odzivu na očitke zatrjujejo, da je bil celoten postopek popolnoma zakonit, in poudarjajo, da je bil Selmayr preprosto najboljši kandidat.

Selmayr, ki je z bliskovitim imenovanjem na položaj generalnega sekretarja poskrbel za svojo prihodnost po Junckerjevem odhodu, buri duhove s svojimi delovnimi metodami, zaradi katerih ga evropski mediji primerjajo z Machiavellijem, Rasputinom in tudi s protagonistom Netflixove serije Hiša iz kart Frankom Underwoodom.