c S

Evropski parlament bo po umoru slovaškega novinarja na Slovaško napotil preiskovalno ekipo

01.03.2018 15:05 Bruselj, 01. marca (STA) - Evropske institucije so se po nedavnem umoru slovaškega novinarja Jana Kuciaka odločile ukrepati. Evropski parlament je sporočil, da bo na Slovaško napotil preiskovalno ekipo, Evropska komisija pa je na slovaške oblasti naslovila pismo, v katerem preverja navedbe umorjenega novinarja glede poneverb evropskih sredstev na Slovaškem.

"Vsak sum ali namig o poneverbi ali slabem upravljanju z evropskimi sredstvi jemljemo zelo resno," je danes na redni opoldanski novinarski konferenci poudaril tiskovni predstavnik Evropske komisije Alexander Winterstein.

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je napovedal, da bo parlament zaradi umora novinarja na Slovaško napotil preiskovalno ekipo. Pobudo za to je dal vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber, med drugim tudi zaradi morebitne povezave med umorom in poneverbo evropskih sredstev. "Evropski parlament mora biti gonilna sila za osvetlitev teh temačnih dogodkov," je poudaril po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

"Novinarji morajo imeti pravico do svobodnega opravljanja dela, tudi če preiskujejo korupcijo in davčne goljufije," je Webra podprl nemški evroposlanec iz vrst zelenih Sven Giegold.

27-letnega Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo so našli ustreljena v nedeljo zvečer v novinarjevi hiši v kraju Velka Maca v bližini glavnega mesta Bratislava. Zanju so bili usodni streli v glavo in prsni koš. Policija je sporočila, da je najverjetneje šlo za naklepni umor, povezan z novinarjevim delom.

Kuciak je preiskoval domnevne povezave med slovaškimi politiki in italijansko mafijo. Politiki naj bi imeli stike z italijanskimi poslovneži, slednji pa vezi z zloglasno mafijsko združbo N'drangheta. Spletni novičarski portal Aktuality.sk in nekaj drugih novičarskih portalov je v sredo objavilo njegov nedokončan prispevek.

Kot je med drugim zapisal Kuciak, so Italijani, ki so imeli stike z mafijo, našli drugi dom na Slovaškem in začeli poslovati, dobivali so subvencije in pridobivali sredstva iz EU skladov ter še posebej zgradili odnose z vplivnimi ljudmi v politiki, celo s kabinetom slovaške vlade. Omenil je tudi svetovalko slovaškega premierja Mario Troškovo in vodjo sveta za nacionalno varnost Viliama Jasana, ki sta nato v sredo odstopila.