c S

Vlada sprejela predlog novele energetskega zakona

01.03.2018 13:52 Ljubljana, 01. marca (STA) - Vlada je danes sprejela predlog novele energetskega zakona, ki vključuje nujne spremembe, povezane z implementacijo dveh evropskih direktiv, ustavne odločbe ter smernice za državno pomoč za okolje in energijo. Prejšnji mesec je DZ namreč zavrnil prejšnji predlog novele tega zakona zaradi nekaterih spornih členov, ki jih nov predlog ne vključuje.

Sprejem predlaganih sprememb je nujen, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države, je v predlogu zakona navedlo ministrstvo za infrastrukturo.

Evropska komisija je Sloveniji namreč že poslala uradni opomin, ker ni v celoti izpolnila obveznosti, da morajo biti energetske izkaznice za stavbe, v katerih se na skupni uporabni tlorisni površini nad 250 kvadratnih metrov pogosto zadržuje javnost, prikazane na vidnem mestu in jasno opazne javnosti. Gre za trgovine, nakupovalne centre, restavracije, gledališča, banke in hotele.

V zakon mora Slovenija dodati tudi nov pomen izraza, ki navaja, da "učinkovito daljinsko ogrevanje in hlajenje" pomeni sistem daljinskega ogrevanja ali hlajenja, pri katerem se uporablja vsaj 50 odstotkov energije iz obnovljivih virov, 50 odstotkov odvečne toplote, 75 odstotkov toplote iz soproizvodnje ali 50 odstotkov kombinacije toplote iz najmanj dveh prej navedenih virov.

Če Slovenija teh določil ne implementira v zakonodajo, bi to lahko imelo težke finančne posledice, ki pa jih je težko vnaprej oceniti, saj kazen določi Sodišče EU.

Glede na odločbo ustavnega sodišča je treba v zakon dodati še postopek pridobitve plačila ustrezne denarne odškodnine za čas od dejanske uporabe nepremičnine zaradi gradnje energetske infrastrukture do izdaje odločbe o razlastitvi ali ustanovitvi služnosti v javno korist.

Spremembe so nujne tudi pri uskladitvi s smernicami za državno pomoč za okolje in energijo 2014-2020, in sicer bi s spremembami določili, da se bo podpora v obliki zagotovljenega odkupa proizvedene elektrike dodeljevala elektrarnam z močjo do 500 kilovatov, medtem ko veljavni zakon ta prag določa pri enem megavatu.