c S

Odbor za obrambo podprl načrte Morsa za nakup osemkolesnikov

01.03.2018 13:52 Ljubljana, 01. marca (STA) - Odbor DZ za obrambo je danes podprl vključitev Slovenije v projekt Occar, v okviru katerega bi se za nakup osemkolesnikov za Slovensko vojsko pridružili programu Bokser, je po zaprti seji odbora dejal predsednik odbora Žan Mahnič (SDS). Odbor je tudi pozval ministrstvo, naj pri nakupu sledi načelom ekonomičnosti, transparentnosti in zakonitosti.

Slovenija mora do leta 2025 zgraditi dve bataljonski bojni skupini za potrebe obrambe države, je na novinarski konferenci povedal Mahnič. Za izgradnjo potrebuje 166 osemkolesnih vozil, pri čemer bi lahko uporabili tudi 30 že obstoječih vozil Patria. Na današnji seji pa so se članice in člani odbora seznanili z informacijo o poteku nakupa še preostalih vozil, so sporočili iz poslanske skupine SDS.

Seja je bila po oceni Mahniča konstruktivna in uspešna. Spomnil je, da je bilo lani poleti mogoče slišati očitke, da Slovenska vojska ni naredila nove taktične študije za nakup osemkolesnikov, pač pa je uporabila staro. Pozneje so študijo nadgradili, s potrditvijo investicijskega programa in zagotovitvijo finančnih sredstev v finančnem načrtu ministrstva za obrambo pa so zdaj izpolnjeni vsi pogoji za izvedbo postopka nabave najprej 56 bojnih vozil 8X8 z ustrezno oborožitvijo, je dejal Mahnič.

Slovenska vojska in ministrstvo za obrambo (Mors) sta soglasno sklenila, da je izmed več možnosti izvedbe nabave za Slovenijo najbolj primerna vključitev k obstoječemu večnacionalnemu programu za vozila Bokser v okviru mednarodne organizacije Occar. Kot je pojasnil Mahnič, gre za nemška vozila, ki bi bila po oceni Morsa in tudi generalštaba za Slovenijo najprimernejša. Pristojni so predsedniku odbora za obrambo tudi zagotovili, da so vozila Patria in Bokser kompatibilna.

Mahnič zato ocenjuje, da je projekt, kot so se ga lotili, ustrezen in ga je odbor na njegov predlog tudi podprl. Hkrati je odbor pozval Mors, naj v postopku nakupa sledi načelom ekonomičnosti, transparentnosti in zakonitosti in za Slovenijo kupi takšne osemkolesnike, ki bodo primerni za izvajanje nalog, določenih v zakonu o obrambi.

Z nakupom osemkolesnikov in izgradnjo dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin se bo po besedah predsednika odbora bistveno zvišala ognjena moč Slovenske vojske, ki se bo na ta način tudi primerno modernizirala. Je pa opomnil, da bi se nakup lahko ponesrečil, če se trend zapuščanja pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske in trend, da ni novih prihodov, ne bo ustavil.