c S

V Vzhodni Guti že tretji dan humanitarni premor, a brez učinka

01.03.2018 09:42 Damask, 01. marca (STA) - V sirski uporniški enklavi Vzhodna Guta danes že tretji dan zapored velja humanitarna prekinitev ognja, ki jo je uvedla Rusija. Doslej iz obleganega predmestja Damaska ni odšel še noben civilist, prav tako do 400.000 ljudi ni prišla humanitarna pomoč. Vpletene strani za zastoj obtožujejo druga drugo.

Letalsko in raketno obstreljevanje sirskega režima ob podpori ruskih letal, ki je v 10 dneh zahtevalo življenja najmanj 600 civilistov v Vzhodni Guti, se je od začetka dnevnih peturnih prekinitev ognja zmanjšalo. Vendar pa se nobeden prebivalec enklave doslej ni vkrcal na avtobuse, ki jih je režim pripravil za njihovo evakuacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vsakodnevne nekajurne prekinitve ognja v Vzhodni Guti, ki jih je od torka odredil ruski predsednik Vladimir Putin, sicer niso enako kot 30-dnevna prekinitev ognja, ki jo je Varnostni svet ZN v sobotni resoluciji zahteval za celotno Sirijo. Kot navaja AFP, pa jih v enklavi kljub temu pozdravljajo, saj jim omogočajo premor od enega najbolj krvavih napadov v sedemletni sirski vojni.

Kljub temu Združeni narodi vztrajajo, da morajo vse strani v skladu s sobotno resolucijo VS ZN spoštovati 30-dnevno prekinitev ognja. Prav tako izpostavljajo, da konvoj 40 tovornjakov s pomočjo za Vzhodno Guto že od sobote čaka na končanje spopadov, da bi vstopili v enklavo.

Mark Lowcock, generalni podsekretar ZN za humanitarne zadeve, je v sredo dejal, da na območju kljub humanitarnemu premoru ni sprememb stanja. Pojasnil je, da ni zagotovljen dostop za humanitarne konvoje, da sirski režim ni dal avtorizacije za vstop v oblegana območja, kot tudi, da od sobote iz enklave niso evakuirali nobene osebe iz zdravstvenih razlogov.

Nasprotno, bombardiranje se nadaljuje, število mrtvih in ranjenih narašča, je dejal na rednem srečanju VS ZN o sirskem konfliktu. Ameriška predstavnica Kelley Currie je obtožila sirski režim, da krši prekinitev ognja, ruski veleposlanik Vasilij Nebenzia pa sirske upornike.

Ruski humanitarni premor sicer spominja na podobno taktiko, ki sta jo Moskva in režim v Damasku uporabila leta 2016 med silovitimi spopadi v Alepu, da bi prisilila upornike k odhodu iz tega drugega največjega sirskega mesta.

Med humanitarnim premorom, ki traja od 8. do 13. ure po srednjeevropskem času, sicer v sredo iz Vzhodne Gute niso poročali o žrtvah. Letala pa so bila nazaj na nebu le nekaj minut po njegovem koncu, navaja AFP.