c S

Odbor DZ za zdravstvo o sporni določbi v splošnem dogovoru

01.03.2018 07:42 Ljubljana, 01. marca (STA) - Parlamentarni odbor za zdravstvo bo danes na pobudo poslancev NSi obravnaval določbo v splošnem dogovoru, po kateri bi družinski zdravniki krili stroške preiskave, če bi bila napotitev pod stopnjo nujnosti nujno ali zelo hitro na preiskavo neustrezna. Ta določba je v preteklih tednih povzročila pravi vihar predvsem v zdravništvu.

Na ministrstvu za zdravje so sicer večkrat pojasnili, da bi v letošnjem letu ta določba veljala le za področje revmatologije, morda tudi za področje urgentne medicine. Pred tem mora pristojni razširjeni strokovni kolegij pripraviti kriterije glede ustreznih oz. neustreznih napotitev in jih uskladiti s kolegijem družinskih zdravnikov.

S tem želi ministrstvo zmanjšati število neustreznih in nepotrebnih napotitev, saj da so eden od vzrokov za dolge čakalne dobe. Ob tem pa je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved poudarila, da pri tem ukrepu ne gre za kaznovanje ali iskanje dlake v jajcu, ampak za namero preprečiti ekscese, kot so denimo prazne napotnice in napotovanje pod nujno stopnjo za staro poškodbo.

Na takšno določbo, ki je bila sprejeta v okviru splošnega dogovora 31. januarja, so se v zdravništvu ostro odzvali. Po njihovem mnenju gre za kaznovalno politiko, upajo pa, da jim bo vlada prisluhnila in razveljavila sporno določbo.