c S

Juncker v Prištini pozval k ratifikaciji sporazuma o meji s Črno goro

01.03.2018 07:41 Priština, 28. februarja (STA) - Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Prištini pozval k čim hitrejši ratifikaciji sporazuma o meji s Črno goro. Opomnil je, da je to eden od ključnih pogojev za ukinitev vizumov za državljane Kosova za vstop v države Evropske unije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Juncker je po srečanju s kosovskim vodstvom dejal, da je nepravično do državljanov, da so edini na Zahodnem Balkanu, ki potrebujejo vizum za vstop v unijo.

Seja parlamenta, na kateri bi morali ratificirati sporazum o meji s Črno goro, je bila danes znova preložena, in sicer že tretjič v dveh tednih. Danes je bilo namreč navzočih le 67 poslancev, za ratifikacijo pa potrebujejo najmanj 80 glasov podpore.

Kosovski predsednik Hashim Thaci je po srečanju z Junckerjem poudaril odločnost države na poti v EU in da si želijo postati država kandidatka. Zahvalil se je tudi visoki zunanjepolitični predstavnici EU Federici Mogherini za njeno potrpežljivost v procesu normalizacije odnosov med Prištino in Beogradom, ki poteka pod okriljem unije.

K normalizaciji odnosov med sosednjima državama je pozval tudi Juncker, ki je dejal, da so odnosi med Kosovom in Srbijo osrednjega pomena na poti proti Evropski uniji, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Juncker je z obiskom Prištine sklenil turnejo po državah Zahodnega Balkana, danes in v preteklih dneh je že obiskal BiH, Makedonijo, Albanijo, Srbijo in Črno goro. Kosovo ima poseben status, saj pet članic EU - Španija, Romunija, Slovaška, Grčija in Ciper - ne priznava njegove samostojnosti. Poleg BiH je edina država v regiji, ki še nima statusa kandidatke za članstvo v EU.

Juncker se je na turnejo odpravil, potem ko je Evropska komisija v začetku meseca predstavila strategijo za Zahodni Balkan, s katero želi po več letih oživiti širitveni proces. Strategija je prvi korak pri ponovnem usmerjanju pozornosti EU na Zahodni Balkan. Aprila bo Evropska komisija predstavila poročila o napredku šestih držav na poti v unijo, maja pa bo v Sofiji prvi vrh EU in Zahodnega Balkana po solunskem leta 2003.