c S

Sodni proces proti Paulu Manafortu se bo začel sredi septembra

01.03.2018 07:39 Washington, 28. februarja (STA) - Ameriška zvezna sodnica Amy Berman Jackson je določila 17. september za začetek sodnega procesa proti nekdanjemu šefu predsedniške kampanje Donalda Trumpa Paulu Manafortu, ki ga posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v volitve 2016 obtožuje pranja denarja, utaje davkov in drugih zločinov.

Manafort se je danes pred sodnico izrekel za nedolžnega dodatnih točk obtožnice, ki jih je tožilec Robert Mueller vložil pred kratkim.

Mueller je z Manafortovim sodelavcem in soobtožencem Rickom Gatesom dosegel dogovor o sodelovanju s preiskavo in je odstopil od pregona, kar pomeni, da ima Gates koristen informacije za obsodbo Manaforta, lahko pa še kakšne druge za kasnejše obtožnice.

Obtožnica proti Manafortu ni neposredno povezana z ruskim vpletanjem v ameriške volitve 2016, ampak sega v njegovo delo za režim strmoglavljenega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča. Temu je pomagal tako v Ukrajini kot tudi v ZDA. Glede na obtožnico je iskal podporo tudi pri uglednih politikov v EU.

Manafort in Gates naj bi skupaj oprala okrog 30 milijonov dolarjev, v ZDA pa se med drugim nista prijavila kot agenta tuje vlade, ko sta lobirala za ukrajinske in ruske prijatelje.

Sodni proces proti Manafortu bo tako potekal prav v času najbolj goreče predvolilne kampanje kongresnikov, ki morajo novembra pred volivce. Razen če ima Manafort na voljo dovolj dobre informacije za pregon koga bolj pomembnega od sebe, s čimer bi se lahko v zameno za pričanje proti tem osebam izvlekel z nižjo kaznijo.