c S

V Evropskem parlamentu svarila vrhu EU zaradi stališč o vodilnih kandidatih

01.03.2018 07:36 Bruselj, 28. februarja (STA) - Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta danes v Bruslju je bilo slišati ostra svarila voditeljem članic EU zaradi njihovega odklonilnega stališča do sistema vodilnih kandidatov. Evropski poslanci iz različnih političnih skupin so poudarili, da je ta koncept ključen za demokratičnost EU.

Evropski poslanci so prvi dan dvodnevnega plenarnega zasedanja v Bruslju razpravljali o neformalnem vrhu EU minuli petek, ki je razpravljal o institucionalnih vprašanjih, povezanih z evropskimi volitvami maja 2019, in evropskem proračunu po letu 2020.

V ospredju institucionalne razprave je bilo vprašanje vodilnih kandidatov (spitzenkandidatov). Sistem, prvič uporabljen leta 2014, predvideva, da vsaka politična skupina imenuje vodilnega kandidata, ki naj bi v primeru njene zmage na volitvah postal predsednik Evropske komisije.

Voditelji članic unije, ki v skladu s pogodbo EU izvolijo predsednika komisije ob upoštevanju izida evropskih volitev, so opozorili, da ne morejo jamčiti, da bo predsednik komisije dejansko eden od vodilnih kandidatov in da v tem sistemu ni nikakršne samodejnosti.

Vodja najvplivnejše politične skupine, Evropske ljudske stranke (EPP), Manfred Weber je kljub temu danes poudaril, da je povsem jasno, da lahko predsednik komisije postane le eden od vodilnih kandidatov.

Predstavnik druge največje politične skupine, evropskih socialdemokratov (S&D), Udo Bullmann je predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku zabrusil, da jim je prav malo mar, da ne more jamčiti, da bo vodilni kandidat postal predsednik komisije.

Bullmann je Tuska tudi ostro kritiziral, ker se ni udeležil današnje razprave o vrhu. Njegovo odsotnost je označil za "škandal". Predsednik parlamenta Antonio Tajani je nato pojasnil, da v primeru neformalnih vrhov Tusk tega ni dolžan storiti.

"S takšnimi prijatelji ne potrebujemo sovražnikov," je to izmenjavo komentiral vodja tretje največje skupine, zmerno evroskeptičnih Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) Syed Kamall.

Ostra je bila tudi predstavnica Zelenih Ska Keller, ki je izpostavila, da je koncept spitzenkandidatov ključen za zagotovitev večje odgovornosti Evropske komisije in EU. Nasprotovanje temu konceptu je označila za klofuto demokraciji v EU.

Evropski poslanci so tudi spomnili, da mora njihova institucija potrditi tako predsednika komisije kot celotno komisarsko ekipo, ter tako zažugali članicam, da lahko zavrnejo njihovega izbranca.

Današnja razprava je tako znova osvetlila vrzel med Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo na eni strani, ki podpirata sistem vodilnih kandidatov, ter med članicami unije, ki nad njim niso navdušene in opozarjajo, da v tem procesu ni samodejnosti.

Vodja evropskih liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt pa je danes ponovil stališče, da bi bilo treba dogovor o proračunu sprejeti po evropskih volitvah, tako da bi imel pri tem besedo tudi nov parlament, medtem ko v komisiji pozivajo k dogovoru pred volitvami.