c S

Koalicija in vlada znova o pogajanjih s sindikati javnega sektorja

01.03.2018 07:45 Ljubljana, 01. marca (STA) - Vlada bo danes predvidoma znova govorila o pogajanjih s sindikati javnega sektorja. Potem ko je minuli teden zamenjala vodjo vladne pogajalske skupine, bo po napovedih premiera Mira Cerarja nova prva pogajalka, generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič koalicijo in tudi vlado danes seznanila s pogovori, ki jih je opravila s sindikalno stranjo.

Kozlovičevo je vlada za vodjo svoje pogajalske skupine imenovala prejšnji četrtek po tistem, ko se je s tega mesta umaknil minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Sindikatov ni takoj sklicala na pogajanja, ampak so, kot je bilo v sredo razumeti tudi premiera Cerarja, v preteklih dneh potekali nekateri pripravljalni sestanki s predstavniki sindikatov.

Danes naj bi Kozlovičeva z omenjenimi pogovori seznanila koalicijo in vlado. Kot je napovedal Cerar, pa bi lahko vlada danes že sprejela tudi nadaljnja izhodišča za pogajanja sindikati. Da bo vlada o tem dejansko odločila in bodo nova izhodišča drugačna od prejšnjih, pa pričakujejo na sindikalni strani.

Prva nadaljevanja pogajanj so sicer predvidena že danes, ko naj bi se vladni pogajalci najprej dobili s skupino sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška, nato pa še s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Policisti pričakujejo, da se bodo pogajanja z njimi nadaljevala v prihodnjih dneh. V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije pa, kot pravijo, nimajo nobenih informacij, saj se z njimi Kozlovičeva še ni sestala.

Vodstvi stavkovnih odborov teh dveh sindikatov bosta danes dorekli "scenarij za naprej". Prav tako bo glavni odbor Sviza na izredni seji govoril o pripravah na izvedbo nadaljevanja splošne stavke v vzgoji in izobraževanju 14. marca.

Vlada bo med drugim obravnavala tudi predlog dopolnitve zakona o gasilstvu, po katerih bo položaj poklicnih gasilcev glede dodatka za stalnost postal primerljiv z ostalimi uniformiranimi poklici.

Prav tako je na dnevnem redu predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki podaljšuje možnost dopolnjevanja učne obveznosti z neustrezno smerjo izobrazbe za zaposlene do šolskega leta 2022/2023 in kot dovoljeni obseg dopolnjevanja ohranja 20 odstotkov zakonsko določenega obsega učne obveznosti strokovnega delavca, kot to velja že za šolsko leto 2017/2018.