c S

Vlada danes o pismu Bruslju glede arbitraže in priznanju Palestine

01.03.2018 07:45 Ljubljana, 01. marca (STA) - Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala osnutek pisma glede arbitraže, ki naj bi ga Slovenija poslala Evropski komisiji, ter priznanje Palestine. Vlada bo z osnutkom pisma in stališčem glede Palestine seznanila tudi parlamentarni odbor za zunanjo politiko (OZP), a še ni znano, kdaj.

Vsebina pisma z elementi tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU ni znana, bo pa Slovenija v njem predstavila konkretne kršitve evropskega prava, do katerih prihaja zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne odločbe o meji med državama.

Če bo vlada v OZP dobila podporo za to, bo pismo nemudoma poslala Evropski komisiji. Ta ima za odgovor tri mesece časa. "Če bo komisija sprožila postopek zoper Hrvaško, bo prevzela zadeve v svoje roke, sicer bo Slovenija s postopki nadaljevala," je v sredo napovedal premier Miro Cerar. Zato je prepričan, da mora vlada ob tem, ko bo Bruslju poslala pismo, sprejeti sklep, da mora v primeru, če Evropska komisija ne bo sprožila ustreznih postopkov, to storiti slovenska vlada.

Vlada bo danes obravnavala tudi vprašanje priznanja Palestine. Zunanji minister Karl Erjavec je napovedal, da bo predstavil vse okoliščine v zvezi s postopkom priznanja, osredotočili pa se bodo na posledice morebitnega priznanja za Slovenijo. Minister pričakuje, da bo vlada dala zeleno luč priznanju. Cerar pa je izpostavil pomen enotnosti slovenske politike glede tega vprašanja.

Končna odločitev o priznanju posamezne države je sicer v pristojnosti državnega zbora. Erjavec ob tem opozarja, da se čas glede delovanja DZ zelo hitro izteka.