c S

Predstavniki BiH predali Evropski komisiji izpolnjen vprašalnik

28.02.2018 14:47 Sarajevo, 28. februarja (STA) - Bosanski premier Denis Zvizdić in predsedujoči predsedstvu Bosne in Hercegovine Dragan Čović sta danes v Sarajevu predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju predala izpolnjen vprašalnik Evropske komisije. Ob tem je Juncker dejal, da bosta odslej Evropska unija in BiH "hodila skupaj", poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednik Evropske komisije je po srečanju s predstavniki BiH dejal, da je to pomemben dan tako za BiH kot Evropo ter pohvalil njihovo dosedanje delo. Poudaril je, da je bolj kot hitrost pomembna kvaliteta, piše hrvaška tiskovna agencija Hina.

BiH je danes predala vprašalnik z več kot 3000 odgovori. Evropski komisar za širitev Johannes Hahn ga je Sarajevu predal decembra 2016, vlada BiH pa je izpolnjen vprašalnik potrdila decembra lani. V BiH so zaradi kompleksnosti državnega ustroja za izpolnitev vprašalnika potrebovali dlje časa kot druge države v regiji, ki so za to potrebovale največ pet mesecev.

Juncker je danes tudi pojasnil, da trenutno še ne more določiti datuma, kdaj bo BiH postala kandidatka za članstvo v EU.

Čović je na novinarski konferenci po srečanju izpostavil, da je cilj BiH biti v naslednjem krogu širitve unije. Med prvimi koraki proti uniji pa bo ureditev mejnih vprašanj s sosedami. Tako namerava Čović čim prej organizirati tristransko srečanje s Hrvaško in Srbijo.

"BiH svojo evropsko pot drži v svojih rokah," je še dejal Čović in poudaril, da je vprašanje, kdaj bo BiH postala članica EU, predvsem odvisno od razmer v državi in ne toliko od Bruslja. Pri tem je dodal, da tudi predvolilno obdobje ne bo zaustavilo reform, ki jih morajo sprejeti.

Juncker je danes v Sarajevu nagovoril tudi poslance, ki jim je dejal, da unija temelji na družbi enakih vrednot. Spomnil je, da je pridružitev EU odločitev, ki jo je sprejela vsaka članica, piše srbska tiskovna agencija Tanjug.

"V EU ne boste nikoli ničesar dosegli, če ne boste vlagali napora. To velja tako za prizadevanja politikov, kot državljanov," je povedal. Izpostavil je tudi pomen reform, ki so neizogibne, če želijo rešiti nesoglasja. "Nesoglasja niso dobra za vaše državljane. Žal mi je, da obstajajo takšne razlike, " je dejal in pripomnil, da je treba združiti vse sile v BiH.

"EU je projekt sprave, ki spoštuje različnost," je še povedal Juncker.

Junckerju in Hahnu bi se danes v Sarajevu morala pridružiti tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, a je zaradi tehničnih težav obisk odpovedala. Visoka predstavnika unije bosta iz BiH odpotovala še na Kosovo, zadnjo postajo turneje po Zahodnem Balkanu, med katero sta že obiskala Makedonijo, Albanijo, Srbijo in Črno goro. Kosovo ima poseben status, saj pet članic EU - Španija, Romunija, Slovaška, Grčija in Ciper - ne priznava njegove samostojnosti. Poleg BiH je edina država v regiji, ki še nima statusa kandidatke za članstvo v EU.

Juncker se je na turnejo odpravil, potem ko je Evropska komisija v začetku meseca predstavila strategijo za Zahodni Balkan, s katero želi po več letih oživiti širitveni proces. Strategija je prvi korak pri ponovnem usmerjanju pozornosti EU na Zahodni Balkan. Aprila bo Evropska komisija predstavila poročila o napredku šestih držav na poti v unijo, maja pa bo v Sofiji prvi vrh EU in Zahodnega Balkana po solunskem leta 2003.