c S

Zagrebško sodišče potrdilo Peruška za izrednega pooblaščenca v Agrokorju

28.02.2018 13:15 Zagreb, 28. februarja (STA) - Zagrebško sodišče za gospodarske zadeve je danes potrdilo predlog hrvaške vlade, da bo novi izredni pooblaščenec v koncernu Agrokor Fabris Peruško, njegova namestnica pa Irena Weber. Hrvaška vlada je Peruška in Weberjevo v torek predlagala po tistem, ko je prejšnji teden odstopil dosedanji vodja izredne uprave Ante Ramljak.

Da je sodišče danes odpoklicalo Ramljaka ter imenovalo Peruška in Weberjevo, oba 44-letnika, so potrdili v Agrokorju. Kot so izpostavili, gre za strokovnjaka, ki sta bila tudi doslej angažirana znotraj največjega gospodarskega sistema na Hrvaškem. Zato bosta v najkrajšem možnem roku pripravljena prevzeti nove naloge, so dodali v sporočilu za javnost.

Peruško bo posle predvidoma prevzel že danes. Na čelo izredne uprave prihaja s položaja člana uprave, zadolženega za finance in prestrukturiranje, v podjetju iz sestave koncerna Tisak. V Tisku je bil od maja lani, ko ga je tja imenovala izredna uprava Agorkorja pod vodstvom dosedanjega izrednega pooblaščenca Ramljaka. Pred tem je deloval tudi na vodstvenih položajih v slovenski tehnološki družbi Halcom, kjer je bil tudi manjšinski lastnik.

Weberjeva je bila Ramljakova svetovalka za premoženje Agrokorja ter za podjetja, ki niso pomembna za osnovne dejavnosti koncerna.

Novi izredni pooblaščenec ima časa do 10. julija, da v skladu z zakonom o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih zaključi proces za podpis pogodbe o poravnavi ter zastavi model prestrukturiranja koncerna. Peruško je v torek napovedal, da bo svoje načrte javnosti predstavil v naslednjih dneh, ko se bo podrobno seznanil s stanjem v koncernu.

Pred Peruškom je veliko dela v kratkem času. Med drugim bo moral hitro izbrati tesne sodelavce in svetovalce, pripraviti pogoje za ustanovitev rednega upniškega odbora ter se dogovoriti o časovnici poravnave in verjetno tudi refinanciranju roll-up posojila. Agrokor bo treba pripraviti tudi na naslednjo turistično sezono, ki je ključna za prihodke koncerna.

Hrvaška opozicija se je medtem danes v saboru dogovorila, da bodo do petka pripravili predlog za interpelacijo podpredsednice hrvaške vlade in ministrice za gospodarstvo Martine Dalić. Menijo namreč, da je bila seznanjena z dejstvi, zaradi katerih je prejšnji teden nepreklicno odstopil Ramljak.

Ramljak je bil že več tednov deležen očitkov, da je posredoval pri donosnih pogodbah med ameriškim podjetjem AlixPartners, ki je glavni svetovalec izredne uprave v postopku prestrukturiranja, ter družbo Texo Management, v kateri je delal, preden je 10. aprila lani prevzel vodenje izredne uprave koncerna.

Medtem je hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 poročalo, da so londonski odvetniki dolgoletnega šefa Agrokorja Ivice Todorića od ameriškega FBI in pravosodnega ministrstva zahtevali preiskavo o vlogi investicijskega sklada Knighthead Capital Managementa na Hrvaškem. Knighthead je od začetka januarja lani začel poceni kupovati obveznice koncerna in je že lastnik večine njih.

Todorić v Londonu čaka na odločitev britanskega sodišča o izročitvi Hrvaški zaradi suma finančnih malverzacij v Agrokorju.