c S

Kljub prekinitvi ognja novi spopadi v Vzhodni Guti

28.02.2018 12:53 Damask, 28. februarja (STA) - Kljub nekajurni humanitarni prekinitvi ognja, ki danes v skladu z razglasitvijo Rusije velja že drugi dan zapored, z območja Vzhodne Gute pri Damasku poročajo o novih spopadih med uporniki in sirsko vojsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na navedbe nevladne organizacije Sirski observatorij za človekove pravice so spopadi med uporniki in sirsko vojsko ponoči izbruhnili na obrobju Vzhodne Gute, enklave na obrobju Damaska, ki je v rokah upornikov. Sirska letala naj bi poleg tega obstreljevala območje. Režimske sile naj bi v spopadih nekoliko napredovale in prevzele določen del ozemlja iz rok upornikov.

Vsakodnevno peturno prekinitev ognja, ki naj bi iz oblegane Vzhodne Gute omogočila odhod civilistov, je nedavno odredil ruski predsednik Vladimir Putin, zaveznik sirskega predsednika Bašarja al Asada. Začela naj bi se vsak dan ob 8. uri po srednjeevropskem času. V torek, prvi dan njen uveljavitve, je tudi v tem času odmevalo orožje, strani pa za kršitve obtožujeta druga drugo.

Kot je danes zatrdil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, so za zagotavljanje učinkovitosti prekinitve ognja odgovorni uporniki. "Rusija je skupaj s sirsko vlado že naznanila vzpostavitev humanitarnih koridorjev," je dejal in dodal, da uporniki iz Vzhodne Gute medtem še naprej obstreljujejo Damask, blokirajo dostavo pomoči in evakuacijo civilistov.

Moskva je humanitarni premor uvedla, potem ko je Varnostni svet Združenih narodov v soboto sprejel resolucijo o 30-dnevni prekinitvi ognja v Siriji. V njej zahtevajo prekinitev ognja "brez odlašanja" po vsej državi, da bi omogočili "varno, nemoteno in stalno" dostavo pomoči ter evakuacijo bolnih in ranjenih.

Potem ko sta Francija in ZDA menili, da bi ta prekinitev ognja, ki sicer še ni uveljavljena, morala veljati tudi za turško vojaško posredovanje proti kurdskim milicam v regiji Afrin, je Ankara danes odgovorila, da se ne čuti zavezana resoluciji.

Turčija se nima za eno od v vojno vpletenih strani in v regiji Afrin na severu Sirije vodi boj proti "terorističnim organizacijam", je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočilo turško zunanje ministrstvo. Poudarjajo še, da Afrin v resoluciji ni naveden kot območje, kjer bi bile humanitarne razmere zaskrbljujoče.