c S

Rusko veleposlaništvo v ZDA je odslej na Trgu Borisa Nemcova

28.02.2018 11:19 Washington, 28. februarja (STA) - Poslopje ruskega veleposlaništva v Washingtonu od torka naprej uradno stoji na novem naslovu, to je na Trgu Borisa Nemcova. Trg so poimenovali po ubitem ruskem opozicijskem voditelju, slovesnega preimenovanja ulice oziroma trga pa so se udeležili predstavniki vlade in kongresa ZDA.

Nemcova so ubili med sprehodom blizu Kremlja pred tremi leti, ruske oblasti pa zanikajo vsako odgovornost za umor. Pobudo za počastitev ubitega borca za demokracijo v Rusiji so v ameriškem kongresu sprožili, potem ko ruska vlada ni dovolila postaviti spominskega obeležja v Moskvi oziroma na mostu, kjer so Nemcovu v spomin polagali cvetje in prižigali sveče, ruska policija pa je to sproti čistila.

"Naj kradejo sveče, naj kradejo rože, vendar spomina nanj ne bodo mogli ukrasti. Tega obeležja ne bo mogoče odstraniti," je na slovesnosti povedala članica mestnega sveta prestolnice Washington Mary Cheh, ki je bila ena od pobudnic zakona za preimenovanje dela avenije Wisconsin ob ruskem veleposlaništvu in blizu mornariškega observatorija, kjer stanujejo podpredsedniki ZDA.

Med pobudniki za preimenovanje bil v zveznem kongresu, ki ima oblast nad prestolnico, republikanski senator Marco Rubio iz Floride, ki se je prav tako udeležil slovesnosti. Predlog zakona je v zveznem kongresu obtičal, zato je Rubio prosil mestni svet za uslugo in prestolnica mu je z veseljem ugodila.

"To je trajni opomin ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in njegovim podpornikom, da ne morejo zatreti opozicije z umori in zastraševanjem," je dejal Rubio. Na slovesnost je prišel tudi pomočnik državnega sekretarja ZDA za Evropo in Evrazijo Aaron Wess Mitchell, ki ni kritiziral Putina, ampak je le pohvalno govoril o Nemcovu kot o voditelju ruskega demokratičnega gibanja, ki je umrl med poskusom gradnje svobodnejše in naprednejše Rusije.