c S

Množično vlaganje zakonov za državo škodljivo

28.02.2018 09:36 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Koalicijski partnerji so začeli razpravo o kopici zakonov, ki se iz dneva v dan množijo v DZ. Po besedah predsednika SD Dejana Židana je namreč takšno vlaganje zakonov za državo škodljivo. Beseda bo tekla tudi o pismu Bruslju glede arbitraže, o katerem se bosta pozneje pogovarjala tudi premier Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec.

Koalicijski sestanek, ki se ga udeležujejo predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin, je namenjen kopici zakonov, ki ga v tem že predvolilnem času kot po tekočem traku vlagajo poslanci. Židan pričakuje, da se bodo pogovarjali o tem, da se vsak dan vloži kakšen zakon v državni zbor, zlasti s strani poslancev SMC. "To je slabo. Zakonodajni postopek je dolg zato, da se zakoni pregledajo, uskladijo in se morebitne neumnosti, ki lahko škodijo državi, izločijo," je dejal za STA.

Iz dosedanjega vlaganja zakonov pa se po njegovih besedah vidi, da je namenjeno pridobivanju volilnih glasov, to pa lahko zelo škodi državi. "Želim, da se o tem zelo jasno pogovorimo," je še poudaril Židan.

Poleg tega se bodo koalicijski partnerji pogovarjali tudi o vsebini pisma, ki so ga na zunanjem ministrstvu pripravili za Evropsko komisijo in v katerem bodo navedeni vsi elementi tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji.

Židan se s takšno potjo reševanja spora, kot je dejal, strinja. "Zavedati se moramo, da mednarodno pravo je preko arbitražnega sodišča določilo mejo. Dobro bi bilo, da bi mejo implementirali državi sami kot razumni državi znotraj Evropske unije. Ampak, če ne gre drugače, je treba uporabiti sodišče," je dejal.

Vsebino pisma bo Erjavec pozneje predstavil premierju Cerarju, ta pa naj bi se potem odločil, kdaj bo šlo pismo v Bruselj.

Na sestanku bodo poleg predsednika vlade tudi vsi ministri, ki so člani implementacijske skupine za arbitražno razsodbo, ter odvetniška ekipa, ki bo zastopala Slovenijo. V tej ekipi tujih odvetnikov sodeluje tudi dosedanji glavni odvetnik Slovenije v arbitražnem procesu Alain Pellet.

Kot je prejšnji teden napovedal Erjavec, bo na tem sestanku predstavil vsebino tega pisma Evropski komisiji in na čem temelji tožba, ki bo potem vložena na Sodišču EU v Luxembourgu, če Evropska komisija ne bo sprožila postopka sama. Vsebina pisma je še strogo varovana skrivnost, je pa Erjavec zagotovil, "da je vse pripravljeno tako, kot je treba".

Glede na dosedanje informacije, ki so v javnosti, bo Slovenija to pismo Evropski komisiji poslala na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe in tako sprožila postopek v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe.