c S

Baziliko Božjega groba v Jeruzalemu znova odprli

28.02.2018 07:33 Jeruzalem, 28. februarja (STA) - V Jeruzalemu so davi po treh dneh znova odprli znamenito baziliko Božjega groba, ki velja za najsvetejši kraj krščanstva in je bila zaprta iz protesta proti izraelskim davkom in drugim ukrepom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Velika lesena vrata cerkve so odprli davi ob 4. uri po krajevnem času (3. uri po srednjeevropskem) in kmalu zatem je v baziliko že prišla prva skupina romarjev.

"Pred vrati smo molili od nedelje," je za AFP dejal 29-letni Francois-Roch Ferlet, ki je baziliko obiskal v skupini 50 francoskih romarjev.

Bazilika Božjega groba velja za najsvetejši kraj krščanstva. Kristjani verjamejo, da je bil na mestu, kjer danes stoji bazilika, križan in pokopan Jezus Kristus, ki je v skladu z njihovo vero kasneje vstal od mrtvih. Gre za pomemben romarski kraj.

Krščanski voditelji os baziliko zaprli v nedeljo opoldne iz protesta proti davku na cerkveno imetje in druge ukrepe izraelskih oblasti. Te so v torek sporočile, da davka začasno ne bodo pobirali ter da bodo iskali rešitev, prekinile pa so tudi nadaljnjo obravnavo predlagane zakonodaje, ki bi omogočila podržavljenje cerkvene posesti.

Ker je bila cerkev zaprta, je več tisoč romarjev in turistov ostalo pred vrati bazilike. Po poročanju AFP je šlo najverjetneje za najdaljše zaprtje bazilike Božjega groba po letu 1990.