c S

Juncker v Črni gori: Datum včlanitve v EU odvisen le od vas

28.02.2018 07:42 Podgorica, 27. februarja (STA) - Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Podgorici poudaril, da ni prišel v Črno goro dajat praznih obljub. Ponovil je, da bo Evropska komisija napredek vsake države Zahodnega Balkana ocenjevala glede na njene rezultate. "Datum včlanitve v EU je odvisen le od vas," je dejal po srečanju s črnogorskim premierjem Duškom Markovićem.

Juncker se je v Podgorici sešel s črnogorskimi predstavniki in poslanci črnogorskega parlamenta, v katerem je predstavil novo strategijo EU za Zahodni Balkan. Ta za Črno goro in Srbijo, ki sta na poti v EU prišli najdlje, omenja letnico 2025 kot perspektivo za prihodnjo širitev, ki pa je po navedbah komisije ne bi smeli razumeti kot rok.

Juncker je tudi v nedeljo v Albaniji poudaril, da nista ne komisija ne on osebno nikoli dejala, da bosta Srbija in Črna gora zagotovo vstopili v EU do leta 2025. Do leta 2025 lahko vstopijo vse države kandidatke, je povedal. "Če država kandidatka do takrat, prej ali kasneje, izpolni vse kriterije za članstvo, bo EU te napore prepoznala," je poudaril.

Črnogorski premier je v današnjih pogovorih z Junckerjem izpostavil, da ima Črna gora dve prednostni nalogi - integracijo v EU in gospodarsko rast. Pojasnil je, da je Črna gora odprla 30 od 33 pogajalskih poglavij z EU in da se pripravlja, da bo kmalu odprla še dve poglavji.

Predsednik Evropske komisije je turnejo po državah Zahodnega Balkana začel v nedeljo v Makedoniji. Pot je nadaljeval v Albaniji in Srbiji, v sredo pa bo odšel še v Bosno in Hercegovino ter na Kosovo. Turnejo bo sklenil v četrtek v Bolgariji, kjer se bo udeležil uradnega kosila, ki ga bo za predstavnike vseh šestih držav Zahodnega Balkana gostil bolgarski premier Bojko Borisov.