c S

Erjavec v Ženevi izpostavil pomen deklaracije človekovih pravic

28.02.2018 07:32 Ženeva, 27. februarja (STA) - Zunanji minister Karl Erjavec je danes v nagovoru na 37. rednem zasedanju Sveta ZN za človekove pravice, ki mu letos predseduje Slovenija, izpostavil pomen deklaracije človekovih pravic. Zagotovil je, da je Slovenija polno zavezana k nadaljnji promociji univerzalnih načel in standardov človekovih pravic ter njihovemu progresivnemu razvoju.

Minister je sicer izrazil zaskrbljenost Slovenije nad stanjem človekovih pravic v Siriji, Mjanmaru, Ukrajini, Burundiju, Demokratični republiki Kongo in Južnem Sudanu, so sporočili iz zunanjega ministrstva.

Erjavec je v svojem nastopu v Ženevi še zagotovil polno podporo in vdanost Slovenije delu in mandatu Sveta ZN za človekove pravice kot osrednjemu organu Združenih narodov za varstvo in uveljavljanje človekovih pravic po svetu. Predstavil je prioritete in aktivnosti na zasedanju, ki sledijo dosedanjim slovenskim prioritetam delovanja v okviru članstva v svetu.

Izpostavil je dve resoluciji, ki jih bo Slovenija vložila na tokratnem zasedanju in ki odsevata prioritetni področji človekovih pravic in okolja ter pravic pripadnikov manjšin. Predstavil je tudi zaključke januarja izvedene konference na visoki ravni o politikah za enakost pri staranju, ki sta jo na Brdu pri Kranju soorganizirali Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) in Slovenija.

Minister se je ob robu zasedanja sestal še z visokim komisarjem ZN za človekove pravice Zeidom al Huseinom, ki se mu je zahvalil za udeležbo na lanskem Strateškem forumu Bled ter njegovo delo, saj se mu mandat zaključi avgusta letos.

Na krajšem dvostranskem srečanju s palestinskim ministrom za zunanje zadeve Rijadom Al Malkijem je Erjavec razpravljal o mirovnem vprašanju na Bližnjem vzhodu, razmerah v regiji ter odnosih med Slovenijo in Palestino. Z zunanjim ministrom Savdske Arabije Adelom Al Jubeirom pa je spregovoril predvsem o gospodarskem sodelovanju med državama in pomenu človekovih pravic.

Erjavec se je sestal tudi z namestnikom japonskega zunanjega ministra Manabujem Horrijem ter češkim ministrom za zunanje zadeve Martinom Stropnickyjem.

Tokratno zasedanje sveta za človekove pravice, ki mu predseduje slovenski stalni predstavnik v Ženevi veleposlanik Vojislav Šuc, se bo končalo 23. marca.