c S

Erjavec in Cerar danes o pismu Bruslju glede arbitraže

28.02.2018 07:46 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Zunanji minister Karl Erjavec naj bi danes premierja Mira Cerarja obvestil o vsebini pisma, ki so ga pripravili za Evropsko komisijo in v katerem bodo navedeni vsi elementi tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji. Cerar pa naj bi se potem odločil, kdaj bo šlo pismo v Bruselj.

Na sestanku bodo po napovedih Erjavca poleg predsednika vlade tudi vsi ministri, ki so člani implementacijske skupine za arbitražno razsodbo, ter odvetniška ekipa, ki bo zastopala Slovenijo. V tej ekipi tujih odvetnikov sodeluje tudi dosedanji glavni odvetnik Slovenije v arbitražnem procesu Alain Pellet. Še pred tem sestankom naj bi se sestali tudi koalicijski partnerji.

Kot je prejšnji teden napovedal Erjavec, bo na tem sestanku predstavil vsebino tega pisma Evropski komisiji in na čem temelji tožba, ki bo potem vložena na Sodišču EU v Luxembourgu, če Evropska komisija ne bo sprožila postopka sama. Vsebina pisma je še strogo varovana skrivnost, je pa Erjavec zagotovil, "da je vse pripravljeno tako, kot je treba".

Glede na dosedanje informacije, ki so v javnosti, bo Slovenija to pismo Evropski komisiji poslala na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe in tako sprožila postopek v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe.

Postopek predvideva, da se zadeva najprej predloži Evropski komisiji, ki ima potem tri mesece časa, da se o tem izreče. Če se izreče negativno ali pa če se sploh ne izreče, to ne preprečuje možnosti, da država sama predloži zadevo Sodišču EU.

Ker po dosedanjih neuradnih informacijah pravnega ukrepanja komisije ni pričakovati, bo Slovenija najverjetneje s tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU nadaljevala sama. Erjavec ob tem opozarja, da Evropska komisija v zadnjem času to vprašanje očitno obravnava kot politično, ne pravno, zato bi bilo po njegovem mnenju treba tožbo vložiti čim prej.